Много често забравяме за гумите на автомобила си, сякаш не

...
Много често забравяме за гумите на автомобила си, сякаш не
Коментари Харесай

Пълен контрол

Много постоянно забравяме за гумите на автомобила си, като че ли не съществуват и други сили би трябвало да дават отговор да стигнем без проблеми там, за където сме тръгнали. Има и хора обаче, за които гумите са най-важното нещо, и стартират с обслужването на колата си първо с тях. Правят го, тъй като осъзнават, че гумите са тези съществени четири опорни точки, които с контактната си повърхност с размер на дланта ни първи свързват автомобила с асфалта.

Близо до безконечния италиански град Рим има голям тестов комплекс с над четирикилометров овал за тествания с висока скорост на нови гуми и още няколко дребни писти, симулиращи в действителни условия живота на една гума. Там се раждат продуктите на Bridgestone, които се създават с главната цел да обезпечават сигурност, комфорт и показване, което клиентите им чакат от висок клас гуми. Веднага приехме поканата на японския производител да забележим с очите си това забавно място и сами да се уверим, че в създаването на една нова гума отиват часове работа както в завода, по този начин и на пистата.

На трасето ни посрещна водачът Стефано Модена. Не го чакахме и в началото не го познахме. Поостарял е от годините във Формула 1, в които сме го гледали по малкия екран по какъв начин се бори по пистите с над 80 старта за тимовете на Брабъм, Тирел и Джордан през 90-те години. Когато седна зад кормилото обаче, от седалката до него видяхме целия опит, насъбран през дългата му спортна кариера.



Ние също успяхме да тестваме новата лятна гума Turanza T005 на Bridgestone, откакто преди този момент разбрахме на какво е способна в ръцете на Стефано Модена. Преди това от инженерите и всички хора, работили по гумата, вихдяме насоките, събрани от изследвания на пазара, по които те са основали новата Turanza T005.

Основните фактори са представянето на мокро, удължение на живота или пробега, и обезпечаването на по-добър разход на гориво. Голямо усещане прави стабилността на пистата с разнообразни коли, обути с Turanza T005, при проби до краен лимит на сцеплението и при непрекъснато наводнявания от системата на трасето асфалт. Гумите " държат " крепко и обезпечават непоклатимост при коли със задно предаване от първокласния клас и не разрешават изпадане в недозавиване на коли с предно предаване от междинния клас.



Така първото заричане за високо равнище на сцепление при мокри условия, обещано ни от инженерите и основателите от Bridgestone на новата Turanza T005, бе тествано в действителни условия на пистата. За снадки пробег и подобряването на разхода на гориво нямаше по какъв начин да проведем проби, тъй като трябваше да останем за още седмица в Рим. Можем обаче да се доверим на формалните проби, извършени и сертифицирани от TÜVи SÜD - един от най-уважаваните самостоятелни институти за автомобилно тестване в Европа.

Според тях Turanza T005 предлага най-хубавото равнище на сцепление в директното съпоставяне против директните съперници в най-високия А-клас при мокра настилка, доста положително показване при тестванията за спестовност на гориво и пробег.

Накрая от Bridgestone ни описаха, че подобренията при Turanza T005 в тестванията в съпоставяне със остарелия модел Turanza T001 EVO са с към 10% по-дълъг живот на изхабяване, по-добрата спестовност, доста усъвършенствано показване в завои и прекъсване както на мокра настилка, по този начин и при изсъхнал асфалт.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР