Много често унгарският премиер бива наричан "популист". Веднъж го попитах

...
Много често унгарският премиер бива наричан "популист". Веднъж го попитах
Коментари Харесай

Виктор Орбан: добрите и лошите страни

Много постоянно унгарският министър председател бива именуван "популист ". Веднъж го попитах за какво това е по този начин. "Защото съм подобен ", отговори той. За него "популист " значи "демократ ". Това значи да разбираш какво движи хората и да го насърчаваш. "Националконсерватор " означавало също "демократ ". Нацията - това са гласоподавателите. Всяко държавно управление е длъжно да слага техните ползи над всичко.

Унгария над всичко

Принципът на Виктор Орбан е "Унгария над всичко ". И той го следва както никой различен политик от рухването на комунизма насам. Виктор Орбан ръководи Унгария от 2010 година. А преди този момент от 1998 до 2002 година. И в неделя ще бъде избран отново. Всички анкети дават огромно преимущество на неговата партия Фидес. За да разберем за какво това е по този начин, би трябвало да се върнем обратно в 2006 година. Тогава на бял свят излезе аудиозапис с цитати от вътрешна партийна тирада на тогавашния министър председател от социалистическата партия Ференц Дюрчани. От записа се чуваше по какъв начин Дюрчани непрестанно е лъгал народа. Записът докара до всеобщи митинги. И нещо в Унгария се прекърши. Прекърши се вярата в преимуществата на демокрацията и убеждението, че след смяната всичко ще стане по-хубаво. Правителството на Дюрчани потуши брутално митингите. Внуците на комунистите (социалистите) стреляха с гумени патрони против внуците на революционерите от 1956 (създадената от Орбан опозиция).

Израстване в рецесията

След това дойди икономическата рецесия от 2008/2009 година. Унгария беше първата страна членка на Европейски Съюз, която се нуждаеше от заем от Международния валутен фонд (МВФ). Всички погледи тогава бяха ориентирани към Виктор Орбан, който обещаваше ново начало. Той съобщи, че "Унгария би трябвало още веднъж да стартира да мисли със личната си глава ". Неговият апел гласеше "Свобода ".

Още като студентски водач преди измененията Орбан призоваваше за евакуиране на съветските войски. И това го изстреля на политическата сцена. В Унгария цареше оптимистична атмосфера и Орбан беше нейното въплъщение. По-късно Орбан съобщи, че Унгария би трябвало да търси нови пътища и завоюва блестяща победа на парламентарните избори през 2010 година. Виктор Орбан управляваше още от 1998 до 2002 година. И то добре. Той влага масирано в просветителната система. Многократно повтаряше, че единственият запас на Унгария е интелигентността на нейната юноша. Виктор Орбан понижи държавните задължения и укрепи фамилиите. Въпреки това загуби идващите избори през 2002 година против лъжеца Дюрчани. Това беше потрес, който го промени напълно. Виктор Орбан стигна до заключението, че лявоориентираните медии са съдействали за загубата му. И след завръщането си на власт им го върна тъпкано с рестриктивен медиен закон. Това възмути всички публицисти. Оттогава насам медиите го показват в изкривена светлина. А Виктор Орбан реализира много неща. Вместо да вкара жителите в дългова рецесия, той принуди интернационалните концерни да заплащат изключителни налози и понижи налозите за жителите и междинното съсловие. И тези ограничения се оказаха сполучливи. Държавните задължения понижиха от 82 на 72 % от Брутният вътрешен продукт. Той конвертира валутните заеми доста под пазарната им стойност. От това изгубиха доста банки, само че стотици хиляди семейства бяха избавени от клопката на задълженията. Икономиката бележи растеж, заплатите се покачват, а безработицата е минимална. А граничната ограда на Орбан държи Унгария настрани от бежанската рецесия.

Политика на мощната страна

Светлини и сенки: Виктор Орбан унищожи гражданския дух, чийто апологет беше в началото. Виктор Орбан беше индивидът, който още веднъж наложи концепцията за "гражданина " като деен и виновен член на обществото. Но неговата политика на мощната страна, която направлява всичко, е цялостна протовоположност на гражданската отговорност. Виктор Орбан раздава държавни поръчки на свои доближени. Той се освободи от прегръдката на политически правилното мислене и стана просветник в мъглата на празните изречения. Неговата акция против Джордж Сорос, която рисува картината на международно заговорничене за разрушаването на Европа, измества погледа от комплицираните действителности. Виктор Орбан централизира властта и центърът е самият той. Ако се има вяра на неговото обграждане, Орбан желае внимателно да обнови партията си и да дефинира собствен правоприемник, в случай че завоюва изборите. А това е извънредно належащо, тъй като унгарската юноша в огромна степен не е на негова страна. Тоест единственият запас на страната. И това прави изборите по-напрегнати, в сравнение с се предполагаше. "Ние може и да загубим. Но това би било изненада ", съобщи един от неговите съветници.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР