Много често можете да чуете от пушачи изказването - Кашлям

...
Много често можете да чуете от пушачи изказването - Кашлям
Коментари Харесай

Кашлям си, защото пуша - какво не знаем за болестта ХОББ

Много постоянно можете да чуете от пушачи изявлението - „ Кашлям си, тъй като пуша! “. Тази имитация се е трансформирала в „ оправдание “ за всеки обожател на тютюна. Но въпреки да носи мигновена разтуха, постоянно може да маскира сериозна диагноза. Диагноза, която „ тлее “ с години – преди признаците да се задълбочат. Тя се нарича хроничната обструктивна белодробна болест или ХОББ и повече информация за нея на Световния ден за битка с тютюневия пушек (31 май) дава пред списание BETTY доктор Васил Шишков, който е част от екипа на Клиниката по пневмология и фтизиатрия на ВМА.

Наричат хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) „ заболяването на пушачите “ – тъй като близо 2/3 от „ жертвите “ ѝ са подвластни на пристрастеността към цигарите. Кога тя се оказва пагубна? Как се живее с ХОББ? И за какво си коства да се откажем от цигарите точно през днешния ден? 

„ ХОББ се развива като възпалителна реакция на дихателните пътища и белите дробове към нездравословни частици и газове, които се вдишват. Характеризира се със усложнение на придвижването на въздуха, което пациентите най-често усещат като зной – по-рано или по-късно в хода на заболяването. Това инфектиране води до увреждане на структурата и функционалността на белите дробове и, за жалост, не отзвучава изцяло и след отстраняването на екзогенната причина “, в детайли изяснява доктор Васил Шишков. Пулмологът прецизира, че тютюнопушенето е главен рисков фактор, който способства за над 70% от случаите на ХОББ в международен мащаб. „ Честотата на заболяването се усилва с придвижване на възрастта и се открива в към 5%  от възрастните над 40 години. Една част от случаите у нас остават недиагностицирани “, признава експертът от ВМА.

Уязвими и в утробата

Наред с пушенето, рискови за „ отключване “ на ХОББ са всички нездравословни вещества – битови или професионални – които могат да бъдат инхалирани всекидневно. „ Това са пушек от биологични горива, железни или органични прахове и други В последните години нараснало внимание се обръща на белодробната функционалност в ранно детство и даже още по време на ембрионалното развиване “, не пропуща да означи пулмологът.

Male 66 years old heavy smoker known Rheumatoid arthritis RA and chronic obstructive pulmonary disease COPD. What is the diagnosis in HRCT?
— Dr Khaled Ahmed Abuzeid (@khaledzeid)
Пушенето по време на бременността, да вземем за пример, се свързва с намалена белодробна функционалност още в ранна детска възраст, което в зряла може да докара да по-ранно развиване на ХОББ, предизвестява експертът от ВМА. „ От значение, несъмнено, и генетичното влечение, някои обществени фактори, както и честите инфекции в ранното детство. Пасивното пушене също се смята за вероятен рисков фактор, който обаче много по-трудно може да бъде избран количествено “, прецизира доктор Шишков. 

Оплакванията – от кашлица до зной

„ Симптомите на ХОББ зависят значително от вида на преобладаващото засягане – дали са повредени най-вече дихателните пътища (бронхит) или белите дробове (емфизем). Основните клинични прояви са кашлица с обособяване на тайни, което най-често се подценява години наред („ Кашлям си, тъй като пуша ”) и последователно утежняване на физическия потенциал и зной („ Уморявам се, тъй като одъртявам ”) – в началото при по-сериозно натоварване, който се ускорява с времето “, разкрива доктор Шишков.

„ Обикновено множеството пациенти, които идват при нас във връзка на признаци, са с белодробна функционалност 50-70%, което отговоря на болест с отминалост няколко години “, споделя опит пулмологът. В практиката си обаче се е сблъсквал с не един и два фрапиращи случаи. „ Например, последната пациентка, при която поставихме за първи път диагнозата, беше с белодробна функционалност 20%, преди да стартираме лекуването “, споделя експертът от ВМА.

Спирометрията е прецизен и неусетен способ

Какви проби се постановат, с цел да се удостовери ХОББ? „ Диагнозата се слага въз основата на съществуване на признаци, рискови фактори за развиването на заболяването и функционално проучване на дишането – спирометрия с бронходилататорен тест. Спирометрията е неинвазивен и елементарно използван способ – както за диагноза, по този начин и за скрининг на рискови групи, като може да бъде извършен и отвън лаборатория “, прецизира доктор Шишков.

Спирането на цигарите е основно

Когато диагнозата е реалност, идва и ред на лечението. „ Съвременното лекуване на ХОББ си слага две генерални цели – възстановяване на признаците и качеството на живот и закъснение на прогресията на заболяването “, акцентира пулмологът. „ Медикаментозната терапия се ползва извънредно инхалаторно, като от значително значение е вярното образование на пациентите при боравене с устройството и постоянното му потребление. За закъснение на прогресията на ХОББ най-важно пък е отстраняването на рисковия фактор (спиране на пушенето) “, безапелационен е експертът от ВМА.

Smoking causes cancer, heart disease, stroke, lung diseases, diabetes, and chronic obstructive pulmonary disease (COPD), which includes emphysema and chronic bronchitis
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР