Много черноморски села в България са запазили своя автентичен дух

...
Много черноморски села в България са запазили своя автентичен дух
Коментари Харесай

5 черноморски села, които да посетите това лято

Много черноморски села в България са запазили своя достоверен дух и са идеални за отмора през лятото. Не единствено известните курорти събират туристи, само че и китните селца край морето. Там може да намерите уют, успокоение и златна почивка край водата. Гостоприемни фамилни хотелчета и къщи за посетители притеглят със своята идилична атмосфера.

Тук ви предлагаме лист на топ 5 черноморски села, в които може да прекарате своята отпуска.

 5 черноморски села, които да посетите това лято

 infomax-logo-50-15-HW

Ето кои са 5 черноморски села, които да посетите това лято:

Крапец

Крапец е крайморско село в община Шабла, област Добрич и се намира в Североизточна България. Разположено е на 10 км от Шабла. По данни на Националния статистически институт от 2020 година популацията на село Крапец е 274 поданици.

Крапец е безшумно място, известно с пясъчните си дюни и птиците, които гнездят и зимуват в покрайнините му. Шесткилометровата плажна линия е същинско знамение с девствените си дюни от дребното оживели по брега на Черно море, спокойното и безметежно море и меко пясъчно дъно.

 5 черноморски села, които да посетите това лято Крапец Снимка: pinterest

На север от селото има плаж с дължина 6 км. В непосредственост до селото се намира Дуранкулашкото езеро, а също и други езера, които са естествени резервати.

Тъй като хората желаят да избягат от презастроявнето, бетона и тълпите, доста туристи желаят да почиват и къмпингуват в северната част на Черноморието, където се намира Крапец.

Тюленово

Интересно място със страхотна панорама към Черноморието и причудливи скали на брега. Тюленово се намира до град Шабла, на 80 км от Варна и наоколо е фамозният Камен бряг. Старото име на селото е Калъч кьой в превод „ село на сърпа “. От 1942 година селото носи друго име.

Мястото притегля с чист въздух, несравним бряг, пещери, транспарантна вода и живописна природа. Това село е идеално за всички, които търсят по-недостъпни места за летуване, успокоение, пълноценна отмора, лов на риба и подводен туризъм.

 5 черноморски села, които да посетите това лято Тюленово
Снимка: pinterest

Който един път е посетил това място, в никакъв случай не го не помни! Скалите по брега са с червен цвят и се спускат до морето. Природата е добре съхранена и съвсем недокосната от цивилизацията. Може да наемете лодка, с която да се разноските във вътрешността в морето или да видите пещерите.

 5 черноморски села, които да посетите това лято Тюленово
Снимка: pinterset

През 20-ти век румънската кралица Мария пуска на независимост двойка тюлени, чието поколение живее в подводните пещери в близост. От този факт идва името на село Тюленово.

Варвара

Село Варвара се намира на 50 км от град Бургас, на 7 км от Царево и 5 км от Ахтопол. Разположено е наоколо до Черно море на 600 м и се намира на територията на Природен парк „ Странджа “. Варвара се разгръща в подножието на връх Папия в Странджа.

Тук също може да избягате от шума на градовете и да откриете чудна природа. Варвара е известна с красивото море с една от най-красивите пясъчни линии по Черноморието.

Тук морските води са кристални, има скалисти заливи с подводни рифове, които са комфортни за гмуркане и лов на риба. Тук може да отседнете в гостоприемни къщи за посетители в български обичаен жанр и да откриете успокоение и единство, надалеч от шума на града.

Равадиново

Село Равадиново се намира на 6 км от Созопол и на към 2 м от брега на Черно море. Селото е ситуирано както покрай Странджа, по този начин и до морето.

Известна забележителност край селото е Замъкът в Равадиново „ Влюбен във вятъра “, издигнат от Георги Костадинов Тумпалов. Архитектът сбъдва своята фантазия, като построява този замък и притегля туристи, коити обичат ексцентричното.

Замъкът е покрай Созопол и е отворен за визити. Архитектурната творба обгръща 20 декара. На територията на замъка има парк, красиво езеро с лебеди и параклис, който не е приключен. Веднъж влезнали в двореца, вие се пренасяте в един баснословен свят на принцеси и принцове. Ще срещенете пауни, ще усетите аромата на чудни билки и цветя, ще видите високите кули, обрасли с растителност.

 5 черноморски села, които да посетите това лято 5 черноморски села, които да посетите това лято
Снимка: pinterest

Шкорпиловци

Село Шкорпиловци се намира на 40 км от Варна и на 2 км от морето. Името на селото идва от името на братята Шкорпил – известни откриватели. Преди се е казвало Фъндъклъ – лешникова градина.

Мястото е умерено и е едно от 5-те черноморски села, които да посетите това лято. То съчетава море и планина. В курорта има хотелчета, почивни станции и места за нощувка, а също барво, лятно кино, заведения, учебно заведение за сърф. Тук също ще откриете спокойствието на тихия морски бряг, надалеч от града и другите курорти.

 5 черноморски села, които да посетите това лято Шкорпиловци
Снимка: facebook

В Шкорпиловци се намира най-дългата плажна линия в България. По този метод постоянно може да намерите места по тази дължина на плажа от 12 км. В непосредственост се намира резерват „ Камчийски пясъци “. Има идеални места за къмпингуване в планината.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР