Много болни от рак оцеляват след лечението, но се случва

...
Много болни от рак оцеляват след лечението, но се случва
Коментари Харесай

Наночастици набелязват и убиват стволовите ракови клетки

Много заболели от рак оцеляват след лекуването, само че се случва ракът да поражда още веднъж. Повтаряемостта и разпространението на рака се дължат на стволовите кафези на тумора, а те не могат да бъдат убити посредством стандартните медикаменти.

Но в този момент откриватели са основали наночастици, които набелязват съответно тези кафези (стволовите). Според учените, наночастиците работят доста по-добре, в сравнение с всякакво друго лекуване, написа Sciencedaily.

Досегашните способи за лечение на рака могат да смалят туморите, само че не убиват стволовите кафези. Въпреки че те са дребна част от самия израстък, имат мощна устойчивост към познатите лекувания. Те могат да накарат тумора да стартира да пораства още веднъж и да се разнася из тялото. Зяоминг Хе и сътрудниците му желали да създадат система от наночастици, която да пребори отбраните на стволовите ракови кафези.

Изследователите трансформирали лекарството доксорубицин в наночастици. Частиците били обгърнати с хитозан – натурален полизахарид, който може да набелязва раковите стволови кафези. След като са навлезли в киселинната среда на тумора, наночастиците се разграждат и изпускат лекарството.

Тестовете върху мишки, които са инфектирани с човешки рак на гърдата, били сполучливи и мишките не посочили забележими странични резултати. Успешни проби са направени и върху дребни буци от тъкани, които били инфектирани in vitro с рак.

Други сполучливи способи за битка с рака, включващи наночастици, може да видите тук и тук.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР