Много български граждани се стичат напоследък към турския граничен град

...
Много български граждани се стичат напоследък към турския граничен град
Коментари Харесай

Българи се стичат към Одрин, за да си купуват лекарства

Много български жители се стичат в последно време към турския граничен град Одрин, с цел да си купуват медикаменти, оповестява турският уебсайт Хаберлер и Българска телеграфна агенция.

Заради поевтиняването на турската лира през последния месец за българите е доста по-изгодно да си купуват редица медикаменти от Турция, отбелязва уеб сайтът. Лекарствата излизат по-евтино на българите даже с нараствания Данък добавена стойност върху медикаментите от 8 на 10 %.

Българските жители споделят пред Хаберлер, че множеството медикаменти в Турция са по-евтини и идват в Одрин освен, с цел да си пазарят хранителни артикули, а и да се запасяват с медикаменти. Изданието разгласява фотоси, на които се виждат опашки пред аптеките в града.

Междувременно притежателите на аптеки споделят, че са удовлетворени от огромния брой клиенти от България.

Българските жители могат да си купят всяко лекарство, което се продава без рецепта. Най-много купуват препарати против грип, болкоуспокояващи, в това число парацетамол, медикаменти за лекуване на високо кръвно налягане и за разреждане на кръвта. Те споделят, че особено медикаментите за лекуване на високо кръвно налягане и висок холестерол са доста скъпи за тях в страната им, по тази причина ги купуват тук, уточни фармацевтът Ибрахим Ай.

След като на 22 юни Централната банка на Турция разгласи нарастване на главния лихвен % от 8,5 на 15 % турската национална валута още веднъж стартира да поевтинява. Вчера турската лира поевтиня до рекордно ниско ниво на фона на обстановката, обвързвана с решението на Москва да прекрати присъединяване си в съглашението за експорт на зърно от украински пристанища. Лирата се търгуваше на равнище 26,31 за един щатски $.

 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР