Mлякото, било то краве, овче, козе или биволското е прието

...
Mлякото, било то краве, овче, козе или биволското е прието
Коментари Харесай

Мляко от микроби - това ли е алтернативата на бъдещето

Mлякото, било то краве, овче, козе или биволското е признато като съществена храна за огромна част от хората по света. Дали го избираме чисто, със зърнени храни, в кафето или разрушено на масло - факт е, че голяма част от популацията на света употребява продукта.
 Антиоксиданти, полифеноли и по какъв начин млякото в кафето може да помогне против възпаления в тялото ни
Защо да прибавяме мляко към кафето

Как се отразява на здравето ни

При това макар обстоятелството, че 68 % от хората имат проблеми с усвояването на лактозата - естествената млечна захар. И търсенето в международен мащаб нараства. През 2020 година са създадени близо 998 млн. тона краве мляко, което е нарастване с 27% от 2010 година насам.

Проблемът обаче е, че международното стадо от към 270 милиона млечни крави се отразява отрицателно на околната среда. Индустриалното отглеждане на животни способства за обезлесяването, замърсяването на водите и световното стопляне. Кравите изхвърлят метан, мощен парников газ, до момента в който смилат храната си, а при разлагането на оборския тор се отделят азотни оксиди, които имат още по-силен резултат върху стоплянето на планетата.
 Снимка 622455

През 2015 г.млечната индустрия е изхвърлила еквивалента на повече от 1 700 милиона тона въглероден диоксид - което съставлява 3,4 % от международните излъчвания, равностойно на излъчванията от авиацията и наземния превоз взети дружно.

И е реалност, че намаляването на потреблението на краве мляко от страна на човечеството би асъдействало доста за ограничение на световното стопляне. При това с 1,5 градуса по целзий, осведоми Тime.

Затова напоследък стартират да се търсят алернативи като соята, овесът, оризът и бадемите, които също могат да бъдат " издоени " в растителни млечни други възможности с по-леко въглеродно влияние. Но, за жалост, те нямат същите питателните качества като. Имат по-високо наличие на захар и по-ниско на протеини; съсирват се в кафето, не се пекат добре и нямат подобаващите мазнини за подготвяне на масло или сирене.
 Снимка 622453

Всичко това е допустимо да се " поправи " посредством един непредвиден източник: микробите. Оказва се, че е допустимо да се " създаде " мляко посредством прецизна ферментация - развой, при който бактерии, дрожди или гъбички се манипулират генетично, с цел да създават млечни протеини, които имат усет и деяние като млечните аналози, без да са нужни крави.

Технологията има капацитета да промени цялата хранителна индустрия, като разреши производството освен на млечни протеини, само че и на месни, скотски мазнини. Тя работи като по-високотехнологична версия на варенето на бира. В най-основния си тип бирата се създава, когато дрождите употребяват растителни захари и отделят алкохол посредством ферментация. При прецизната ферментация учените са разкрили по какъв начин да модифицират генетично микробите, тъй че те да отделят персонализирани молекули.
 Снимка 622452

Модифицираните микроби се смесват в следена по температура вана, цялостна с втечнени растителни захари, и се оставят да ферментират в продължение на няколко дни. След като процесът завърши, микробите и отпадъчните артикули се филтрират, както при бирата, и се оставя единствено протеинът. Целият развой лишава две седмици, а крайният суроватъчен артикул е еднакъв с този, който се съдържа в кравето мляко, само че с доста по-малък екологичен отпечатък.
 Бадемовото мляко и за какво е най-полезната растителна опция
Кое е най-полезното ядково мляко

Перфектният баланс

Тази зараждаща се промишленост, в която през последните две години са вложени над 1,5 милиарда $, е изчезналото звено, когато става въпрос за необятното разпространяване на храни без скотски артикули. С този с този софтуерен прогрес е евентуално различните протеини да съставляват 11 % от цялото ползване на протеини до 2035 година, което ще докара до понижаване на излъчванията на CO2 в международен мащаб с 0,85 гигатона до 2030 г.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР