Млекопреработвателите трябва да изберат дали ще произвеждат същински млечни продукти

...
Млекопреработвателите трябва да изберат дали ще произвеждат същински млечни продукти
Коментари Харесай

Една мандра няма да може да произвежда и млечни, и имитиращи продукти

Млекопреработвателите би трябвало да изберат дали ще създават истински млечни артикули или така наречен имитиращи артикули, в които се позволява влагането на растителна лой. Предстои приемането на разпоредба, с която ще се забрани производството и на едните, и на другите в границите на едно дружество. Това сподели по време на парламентарния надзор министърът на земеделието Румен Порожанов. Той напомни, че промените на наредбата с това предписание са на стадий публично разискване.

Сега режимът разрешава и двете, а това компрометира качеството на българските артикули и в чужбина, и в България, както и изкупуването на мляко от българските животновъди, сподели министърът. Според него разделянето на двата вида произвеждане ще се отрази доста добре и на отглеждането на животни, и на качеството на продукта.

Министърът увери, че ведомството прави всичко допустимо, с цел да обезпечи европейска отбрана на българското кисело мляко и други 12 млечни продукта, като географски означения. Тяхната отбрана по народен ред следва да отпадне поради нов европейски правилник, който изключва паралелното действие на национална и европейска отбрана. Ще бъдат наранени бялото саламурено сирене, кашкавалът и лютеницата " Първомай ". България обаче ще изиска изключение (дерогация), тъй че да си обезпечи в допълнение време и да извърши всички процедури, се разбра от отговора на министъра.

" Провели сме преписка с Европейската комисия, " Ел Би Булгарикум " и асоциациите на млекопреработвателите. Те приготвят документите, с цел да минат по съответния ред ", сподели Порожанов.

" Следвало е страната да сътвори механизъм за регистрация на български храни в Европейския указател, само че подобен механизъм е бил направен едвам предходната година. Така заради липса на нормативна уредба обичайни аграрни артикули и храни с географски означения са на път да изчезнат от националния и интернационалния пазар ", сподели депутатът от Българска социалистическа партия Румен Георгиев. Той попита колка заявки за регистрация на храни в Европейския указател на аграрни артикули и храни със предпазени географски означения са постъпили от 2007 година до момента във ведомството, за кои процедурата е висяща и кои обичайни артикули сега употребяват национална или краткотрайна протекция.

В отговора си министърът напомни, че от 2007 година до момента са подадени четири заявки за регистрация на артикули и храни в Европейския указател на предпазените наименования за генезис и седем - за Европейския указател на храните с обичайно характерен темперамент.

Вписани като храни със предпазени географски инструкции са Горнооряховският суджук и Българското розово масло. Защитени са и пет продукта с обичайно характерен темперамент - филе " Елена ", панагюрско роле " Трапезица ", " Кайсерован врат " и " Говежда пастърма ". Луканка " Троянска " и суджук " Търновски " са прегледани на национално равнище. Документите за " Странджански манов мед " са изпратени в Брюксел, където е препоръчана редакция на заявката, което следва да бъде оповестено в Официалния вестник на Европейски Съюз. Заявлението за регистрация на " Месо от Източнобалканска свиня " е изпратено в България и са изпратени бележки на заявителя, заяви министърът.

Законът позволява краткотрайна национална протекция като до през днешния ден единствено " Странджански манов мед " дава отговор на условията, само че производителите не са я поискали, сподели Порожанов.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР