Млечните продукти са сред основните храни и като такива здравните

...
Млечните продукти са сред основните храни и като такива здравните
Коментари Харесай

Какво мляко да изберем - пълномаслено или нискомаслено

Млечните артикули са измежду главните храни и като такива здравните специалисти постоянно са препоръчвали потреблението им. Изключение не прави и прясното мляко, което обаче доста възрастни заобикалят да пият или пък залагат на нискомаслено, още веднъж по рекомендация на диетолози или други експерти.

Както нормално се оказва обаче, другите типове храни и питиета носят и разнообразни изгоди за организма ни. Затова да ограничаваме потреблението на пълномаслени млека в действителност не е добра концепция.

Нека първо въпреки всичко да уточним, че маслеността на млечните артикули се дефинира като % от общата течност по отношение на тежестта. Обезмасленото (по-малко от 0.5% млечна мазнина) и нискомасленото мляко (1% млечна мазнина) се създава като се отстранят мазнините от пълномасленото (3,25% млечна мазнина). И напълно разумно, колкото по-висок е масленият %, толкоз повече са и калориите в продукта.

Именно по-високата калоричност на пълномасленото мляко обаче е измежду главните аргументи някои хора да го заобикалят. В него се съдържат наситени мазнини, които доста здравни специалисти предлагат да ограничаваме, защото могат да доведат до повишен холестерол и надлежно сърдечни болести.

През последните години обаче тази рекомендация е сложена под въпрос. Според нови изследвания потреблението на наситени мазнини в умерени количества няма директна връзка с развиването на болести на сърцето.

Освен това експертите допълват, че пълномасленото мляко не способства и за наддаването на тегло. И даже акцентират, че съгласно изследвания потреблението му в действителност може да ни помогне да направляваме килограмите си.

Ползите от пълномасленото мляко даже не стопират и тук. Друга причина да не се лишаваме от него, е че потвърдено то може да ни защищити от хронични болести като метаболитен синдром, диабет вид 2 и неплодородие.

Заключението на здравните специалисти е, че в случай че не се постанова да съблюдаваме строга нискокалорична диета, няма причина да консумираме единствено нискомаслено мляко. И все пак, то също е потребно и съдържа потребни хранителни субстанции за организма ни. Богато е на калций, витамин D, фосфор и калий, пише Health Line.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР