Млечните продукти са сред основните храни и като такива здравните

...
Млечните продукти са сред основните храни и като такива здравните
Коментари Харесай

Какво мляко да изберем - пълномаслено или нискомаслено

Млечните артикули са измежду главните храни и като такива здравните специалисти постоянно са препоръчвали потреблението им. Изключение не прави и прясното мляко, което обаче доста възрастни заобикалят да пият или пък залагат на нискомаслено, още веднъж по рекомендация на диетолози или други експерти.
 Мляко от микроби - това ли е алтернативата на бъдещето
Мляко от микроби - това ли е алтернативата на бъдещето

В изгода за околната среда

Както нормално се оказва обаче, другите типове храни и питиета носят и разнообразни изгоди за организма ни. Затова да ограничаваме потреблението на пълномаслени млека в действителност не е добра концепция.

Нека първо въпреки всичко да уточним, че маслеността на млечните артикули се дефинира като % от общата течност по отношение на тежестта. Обезмасленото (по-малко от 0.5% млечна мазнина) и нискомасленото мляко (1% млечна мазнина) се създава като се отстранят мазнините от пълномасленото (3,25% млечна мазнина). И напълно разумно, колкото по-висок е масленият %, толкоз повече са и калориите в продукта.

Именно по-високата калоричност на пълномасленото мляко обаче е измежду главните аргументи някои хора да го заобикалят. В него се съдържат наситени мазнини, които доста здравни специалисти предлагат да ограничаваме, защото могат да доведат до повишен холестерол и надлежно сърдечни болести.
 Снимка 654552

През последните години обаче тази рекомендация е сложена под въпрос. Според нови изследвания потреблението на наситени мазнини в умерени количества няма директна връзка с развиването на болести на сърцето.

Освен това експертите допълват, че пълномасленото мляко не способства и за наддаването на тегло. И даже акцентират, че съгласно изследвания потреблението му в действителност може да ни помогне да направляваме килограмите си.

Ползите от пълномасленото мляко даже не стопират и тук. Друга причина да не се лишаваме от него, е че потвърдено то може да ни защищити от хронични болести като метаболитен синдром, диабет вид 2 и неплодородие.
 Защо да не пием овесено мляко и с какво да го заместим
Защо да не пием овесено мляко

И кои са по-здравословните други възможности

Заключението на здравните специалисти е, че в случай че не се постанова да съблюдаваме строга нискокалорична диета, няма причина да консумираме единствено нискомаслено мляко. И все пак, то също е потребно и съдържа потребни хранителни субстанции за организма ни. Богато е на калций, витамин D, фосфор и калий, написа.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР