Младите земеделски стопани на възраст между 18 и 40 години

...
Младите земеделски стопани на възраст между 18 и 40 години
Коментари Харесай

До 14 юни се приемат проекти на млади земеделски стопани по подмярка 6.1


Младите аграрни стопани на възраст сред 18 и 40 години могат да получат подкрепяне по подмярка 6.1 " Стартова помощ за млади аграрни стопани " от Програмата за развиване на селските региони 2014-2020 (ПРСР 2014-2020). Приемът на планове е отворен, а срокът за подаване на планови оферти е 14-и юни, 17:30 часа. Максималният размер на дотацията за един аграрни собственик е 25 хиляди евро, а бюджетът, който ще бъде разпределен, е 22 млн. евро.

Освен физически лица, по подмярката могат да подават планови оферти и еднолични търговци и еднолични сдружения с лимитирана отговорност (ЕООД), регистрирани по Търговския закон. Подаването на планове е електронно посредством ИСУН 2020 на интернет адрес: http://eumis2020.government.bg/.

Новост за този банкет е, че интервалът, през който може да се кандидатства по подмярката, от първата регистрация като аграрни собственик, както и от началото на развъждането на животни или стопанисването на земя, се удължава от 18 на 24 месеца. Друг нов миг е, че бизнес проектът наложително би трябвало да включва най-малко една инвестиция в дълготрайни материални и/или нематериални активи с единична цена не по-малка от 700 лв.. Към изискванията за кандидатстване е оповестен лист с растителни култури и животни, чието развъждане дава приоритет на плана.



Условие за допустимост е икономическият размер на стопанството в общоприет индустриален размер да е сред 8000 евро и 16 000 евро в това число. Изисква се младите стопани да са притежатели, наематели и/или арендатори на цялата налична в земеделското стопанство земя, а в случай че работят в областта на отглеждането на животни – да са притежатели и/или наематели на животновъдните здания и пространства.

Важен аршин за допустимост за претендентите е да не са утвърдени за подкрепяне по подмярка 4.1 " Инвестиции в аграрни стопанства " и/или подмярка 4.2 " Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански артикули " и/или подмярка 6.3 " Стартова помощ за развиване на дребни стопанства ". Условие е да не са получавали средства и по ограниченията и подмерките, включени в Тематичната подпрограма за развиване на дребни аграрни стопанства от ПРСР 2014 – 2020 година Не се позволява и присъединяване на фермери, които имат подписан контракт по размер 112 " Създаване на стопанства на млади фермери " и по размер 141 " Подпомагане на полупазарни стопанства в развой на преструктуриране " от предходния програмен интервал.

Фермерите ще получат подпомагането на два стадия като първото заплащане е в размер на левовата равноценност на 12 500 евро и се изплаща до два месеца след подписване на административния контракт. Вторият транш е до 12 500 евро, той се изплаща откакто инспекция на Разплащателна организация откри точното осъществяване на бизнес проекта.

Безплатна помощ за подготовка на бизнес проекта и на нужните документи младите стопани могат да получат от Националната работа за препоръки в земеделието. Въпроси се одобряват и до 3 седмици преди крайния период за подаване на планове на електронен адрес: [email protected].



    

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР