Младите кинолюбители от кино школа Братя Люмиер“ при ЦПЛР -

...
Младите кинолюбители от кино школа Братя Люмиер“ при ЦПЛР -
Коментари Харесай

Млади варненски кинематографисти отбелязват рождения ден на българското кино

Младите кинолюбители от кино школа „ Братя Люмиер “ при ЦПЛР - Общински детски комплекс- Варна ще отбележат рождения ден на българското кино, научи Moreto.net. Това ще стане с прожекция в ОДК, на която ще бъде показан римейк на лентата „ Българан е гений ”. Неин режисьор е Юлиан Минков, а сценаристи са Тодор Николов и Деян Статулов. В тази версия Българан се играе от Тодор Николов, а Младата дама от Таня Пенева.

На 13 януари тези, които помнят биографията на българското кино, се сещат за първата родна прожекция, състояла се в салона на „ Модерен спектакъл ” в София. Но преди „ Българан е галант ” (1915г.), комедия, режисирана от Васил Гендов и продуцирана от акционерно сдружение „ Модерен спектакъл ”, у нас попадат и други герои и условия, които заслужават внимание. През 1897 г. в Русе, а след това и в други градове, жителите стартират да се събират към афиши със следни любопитни известия: „ Ново! Кинематографът - знамение на ХХ век ” и против левче, феновете се потапят в историйките, дело на Братя Люмиер. Така и нашенци участват на „ Закуска на бебето ”, „ Полетият поливач ” и съвсем като парижани реагират, когато влакът идва на гара Сиота.

" Идеята на сходен жанр уроци е младите кинематографисти в Общински детски комплекс да се срещнат с историята на българското кино, тъй като в нея са вложении освен напъните и креативно мислене на първите кинодейци, само че и концепцията за един нов и по-добър свят ", споделя Елица Матеева, началник на кино шола „ Братя Люмиер “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР