Младите хора вече могат да си представят да живеят до

...
Младите хора вече могат да си представят да живеят до
Коментари Харесай

Богатите живеят по-добре, но и все по-дълго

Младите хора към този момент могат да си показват да живеят до 100-годишна възраст с помощта на качественото опазване на здравето, пишат Bloomberg и Investor.bg. Средностатистическата жена в Япония към този момент живее до 87 години. От друга страна обаче доста американци умират все по-млади и по-млади. На база на данни от последната година обществото на актюерите намали с шест месеца прогнозата си за продължителността на живота на 65-годишните членове на американското общество. Здравето на американките на междинна възраст, които не са от испански генезис, се утежнява най-бързо.

Според ново изследване резултатът от тези трендове е по-голяма неравнопоставеност сред по-богатите и по-бедните американци. Най-богатите членове на американското общество освен живеят няколко години повече, те също по този начин получават повече финансови облаги с помощта на данъкоплатците.

Тенденциите ще са от изключителна значимост, откакто новата администрация и Конгресът обмислят да създадат промени в системата на общественото обезпечаване и опазването на здравето. Дори леки промени на пенсионната възраст и формулите за пресмятане на компенсациите биха имали доста разнообразни отблясъци върху бедните и богатите.

Изследователите, група от 13 видни икономисти и специалисти по политиките за опазването на здравето, се пробват да изчислят какъв брой дълго американците могат да чакат да живеят въз основа на приходите си. Фокусът на изследването е извоюваното от данъкоплатците в междинния интервал от кариерата им, когато те са на възраст сред 41 и 51 години. Използваните данни са от системата на общественото обезпечаване.

Резултатите са недвусмислени. През 1980 година човек на 50-годишна възраст, принадлежащ към най-богатата група от обществото, е можел да чака да живее с пет години по-дълго от 50-годишен мъж, принадлежащ към групата жители с най-ниски приходи. До 2010 година тази разлика е скочила до 12,7 години.

С други думи, най-бедните мъже в Съединени американски щати на 50-годишна възраст могат да чакат да живеят малко повече от 76 години, или с шест месеца по-малко от предното потомство. Същевременно най-богатите хора на същата възраст би трябвало да живеят 89 години, което е със 7 години повече от поколението на родителите им.

Проучването се концентрира върху мъжете, защото данните за дамите не са толкоз надеждни. През последните 40 години дамите са навлезли в работната мощ и това може да изкриви резултатите, защото по-ранните генерации дами са имали по-ниски приходи, само че по-висок социално-икономически статут в обществото. Експертите към момента не са готови да изведат съответни данни за дамите, само че считат, че при дамите се чакат сходни, в случай че не и по-големи промени по отношение на мъжете, базирайки се на по-ранен разбор.

Един от значимите заключения от 13-годишната бездна в предстоящата дълготрайност на живота е, че общественото обезпечаване и опазването на здравето се трансформират в доста по-добра договорка за заможните американци.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР