Младите хора днес живеят все повече в дигиталния свят, където

...
Младите хора днес живеят все повече в дигиталния свят, където
Коментари Харесай

Поколението Z или още веднъж за отношението към тялото


Младите хора през днешния ден живеят от ден на ден в цифровия свят, където се сблъскват с съвършени изображения, постоянно жестоко манипулирани, нереални и по тази причина още по-привлекателни. Във време, когато обществените мрежи постоянно оферират изменена и от време на време извънредно деформирана визия за действителността, младежите имат разнообразни показа за това по какъв начин би трябвало да наподобяват сами те. Кога са сполучливи? Кога са красиви? И дали личните им тела дават отговор на облика, който обществените медии постановат - това са огромни, и постоянно мъчителни тематики.

Психолозите приказват за неудовлетворените упования на младежите към тялото им и за ниската им самокритика. В същото време повдигат тематиката за култа към съвършеното тяло, подложено на всевъзможни усъвършенствания и филтри. Едновременно с това се следи и още един забавен феномен - след годините на обществена изолираност, от ден на ден хора прекарват доста време в цифровия свят, където губят чувството за физическото си тяло.

Има ли метод за сполучливо отбягване на клопките на тази незадоволеност и съществува ли вид идеализация на тялото, наложена от обществените мрежи, приказваме с Анет Маринова, учебен психолог, и с младежи от София. Включваме мнението и на Ругиле Буткевичуте, специалист по тъждество сред половете от Център за битка с трафика и употребата на хора в Литва.

" Живият живот на младите е към този момент напълно пренесен в обществените мрежи. Това потапяне в технологиите води до доста промени. Този облик, който се предлага, във връзка с ролеви модели, мостри на подражателство, фотоси, свързани с едни съвършени и идеални тела, огромна част, от които са реализирани посредством технологии, основават един съвършен облик, в който младежите стартират да влагат. Но той не е действителен. ", споделя Анет Маринова.

А представител на поколението Z от българската столица прибавя: " Има един вид идеализация, който е натрапен от обществените мрежи. Но в това време е въпрос на персонален избор дали съответният младеж ще се повлияе или ще осъзнае, че това е един идеализиран облик, който изобщо не е реален. Въпросът е дали това ще повлияе на младежите и дали те ще се борят да реализират този съвършен облик или ще продължат да се грижат за личното си здраве и тялото си. "

·

Подкастите от поредицата " Generation Z / Поколение Z " са наличие, предоставено от която се състои от 13 водещи медийни оператори в Европейския съюз. Съдържанието е продуцирано от БНР и доближава до вас с помощта на партньорството с Dir.bg.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР