Млади IT специалисти преоткриват шафрана и превръщат отглеждането му в

...
Млади IT специалисти преоткриват шафрана и превръщат отглеждането му в
Коментари Харесай

IT специалисти стават производители на шафран

Млади IT експерти преоткриват шафрана и трансформират развъждането му в свое в допълнение занятие, редом с работата в офиса. За засаждането на екзотичната фалшификация те наемат по 1-2 дка земя. Поне първоначално.

Хоби или сполучлив бизнес - единствено времето ще покаже

В IT бранша съм, сега се занимавам с програмиране, изяснява Мартин Шахонов от Смолян. Младият мъж е отделил един предобед от натоварената си стратегия, с цел да се срещне с Хасан Тахиров, индивида, който трансформира странната фалшификация в златна мина за доста родни производители. От него желае да научи по какъв начин да направи първите си стъпки в тази непозната за него територия - развъждането на шафрана. „ Нямам лична земя, само че господин Тахиров ни предложи да стартираме с дребна повърхност - 1-2 декара.

Такава беше и моята настройка, желая да опозная самите процеси по засаждане, обработка, брането на шафрана. Да забележим по какъв начин ще се случват нещата в дребни мащаби и ще преминем на идващото равнище - да закупим земя. Но към този момент е по-добре да вървим по пътя проба-грешка “, описа Мартин. Шафранът е опция и за Кристиян Адев да съчетае работата си с любовта към природата. „ Занимавам се с логистика, в офиса съм по през целия ден, само че търсех занимание, което да ме държи по-близо до земята. Искам да стартира с 1-2 дка. Използвах зимните месеци, с цел да купя и първите луковици. Тогава те са по-евтини, в този момент през май-юни цената им скача на 35 лева./кг “, описа младежът.

Инвестицията

Минимум 1/2 до 1 дка повърхност е нужна, с цел да има доходност при производството на шафранов минзухар. За първичната инвестиция в засаждането и развъждането на подправката пригответе от 1500 до 4000 лева, предложи Хасан Тахиров, ръководител на Асоциацията на производителите на шафран и биологични шафранови артикули в България. И добавя: „ Значение има размера и качеството на луковиците. През първата година рентабилността е не повече от 50%, а в идващите тя се усилва.

От 1 дка повърхност умерено може да се изкарат минимум сред 2 и 3 тона шафранови луковици. Една зряла луковици ражда от 6 до 16 луковици. Един декар дава посадъчен материал за два декара. Ако за половин декар са нужни 20 хиляди луковици, на идната година има 120-150 хиляди броя, или половин декар дава посадъчен материал за 2 декара - ето за какво не е належащо да се стартира с огромни средства”. Тахиров прави бърза сметка: „ Ако едно семейство преди е отглеждало 4-5 декара тютюн и е изкарвало по 8000-10 000 лева на година, през днешния ден от 1 декар засят шафран ще има същите доходи “.

Интересът към шафрана внезапно скочи след COVID-19

Близо 400 декара в Кърджалийско към този момент са засети с шафран, изискванията в района са идеални за тази просвета, твърди Тахиров. Производители има главно и в областите Пловдив, Ямбол, Стара Загора, Русе и Силистра. Много хора в обстановката на пандемия се върнаха към земята и започнаха да обработват свои наследствени парцели по селата, твърди шефът на асоциацията. Екзотичният за нашите ширини шафран има славата на най-скъпата фалшификация в света.

Производителите му у нас към този момент наброяват близо 10 хиляди души, над 10 000 дка са и площите, засети с шафран. Освен асоциацията на Тахиров, у нас към този момент има регистрирани и други: Асоциация европейски център " Развитие на шафран и биологични шафранови артикули ", също Световен център " Развитие на шафран и биологични шафранови артикули ", Българо-ирански център " Развитие на Шафран в България " и шафранова борса.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР