Млади българи, живеещи във Великобритания, искат промени в Изборния кодекс,

...
Млади българи, живеещи във Великобритания, искат промени в Изборния кодекс,
Коментари Харесай

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов за промените в Изборния кодекс

Млади българи, живеещи във Англия, желаят промени в Изборния кодекс, с които да отпаднат рестриктивните мерки на българи, живеещи в страни отвън Европейски Съюз. Повод за настояването е идният Брекзит. Как гласоподават българите отвън рамките на родината и какво може да се промени в изборните правила, с цел да е по-лесно използвано правото им на глас, разяснява представителят на ЦИК Цветозар Томов в утринния блок на Българска национална телевизия.

Вижте още във видеото:

Цветозар Томов съобщи, че сега само поданици на Европейски Съюз имат право да упражнят правото си на глас на евроизборите. Той добави, че обстановката във Англия е толкоз характерна, че никой законодател не е предвиждал нещо сходно.
Цветозар Томов, представител на ЦИК: Все още не се знае дали Англия ще излезе от Европейски Съюз преди датата на евроизборите.
Според него от избори на избори интензивността в страната нараства, за разлика от спада на относителния дял на гласуващите в Република Турция.
Цветозар Томов, представител на ЦИК: Аз се надявам тази наклонност да се разшири и от ден на ден хора, които живеят отвън страната, да се възползват от правото си на глас. Преди да се пристъпи към гласоподаване, секции отвън съюза се откриват, първо, в дипломатическите и консулски представителства, второ, на база на заявките на хора, живеещи отвън страната, които желаят да гласоподават. Където се натрупат повече от 100 заявки, се открива секция за гласоподаване. Но нормално всичко зависи и от политиката на дадената страна.
Говорителят на ЦИК съобщи, че подготовката за изборите е по разпоредбите в Изборния кодекс, основно свързани с въвеждането на машинно гласоподаване. Той удостовери, че плануваното финансирането за евроизборите в страната ще е задоволително.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР