Младежите, родени през първото десетилетие на XXI век и малко

...
Младежите, родени през първото десетилетие на XXI век и малко
Коментари Харесай

Внимавай какво говориш: Gen Z не владеят деловия език и това им пречи

Младежите, родени през първото десетилетие на XXI век и малко преди този момент, към този момент навлизат в трудоспособна възраст или дори се развиват като експерти от няколко години. Голяма част от тях, обаче, се сблъскват с непредвиден проблем - езикът на работното място. " Отгледани " от обществените мрежи и подготвени от отдалечените работа и уроци, те мъчно се вписват в по-възрастните колективи, а в някои случаи дори кариерата им се оказва под въпрос, написа Би Би Си в собствен материал.

Проучване от 2018 година, оповестено в Harvard Business Review, демонстрира, че фактори като външния тип и вербалната и невербалната връзка са измежду сериозните фактори за триумфа или неуспеха в кариерата. Една пандемия по-късно, прекомерно малко се е трансформирало.
 Gen Z не помнят света без iPhone... само че им е мъчно в офиса
Gen Z не помнят света без iPhone... само че им е мъчно в офиса

Младежите всеобщо имат проблеми с съществени технологии, които се употребяват от десетилетия

Британската медия цитира и съответен образец - млад експерт по творбите на изкуството в хедж фонд. Работата ѝ е оценена добре, само че със забележката, че нейният всекидневен език и неофициален метод на другарство подкопават доверието. В последна сметка е уволнена за " непрофесионализъм ", в това число - поради честата приложимост на паразитни думи (както на български са " крещя ", " значи ", " в смисъл " и всички подобни). Според мениджъра ѝ по този начин тя не наподобява като образован човек, чието място е в хедж фонд и държанието ѝ не го показва в добра светлина.

В смисъл?

Традиционно на работното място се толерира по-формално държание, основано на модели, наложени от предходните генерации. Това, обаче, е проблем за Gen Z. Причините са доста:
Младежите са израснали с езика на обществените мрежи и не са имали сериозен контакт с по-формалния жанр на изложение - приказваме за хора, които не гледат новините по малкия екран, а се осведомяват от TikTok. Инфлуенсърите обичайно се придържат към по-приятелски и деятелен звук - нещо, което наподобява меко казано необичайно в обичайния офис. Gen Z са и очевидци на резултатите от разминаването сред онлайн облиците и действителността. Затова и всеобщо младежите търсят по-автентично показване на себе си - и то като единна еднаквост на работа и отвън нея. Трудно одобряват към този момент наложените порядки на работното място, тъй като ги възприемат като нещо подправено, разяснява проф. Кристофър Майъс от Johns Hopkins Care Business School. Пандемията също е фактор - за доста от Gen Z работата в офис на всекидневна база е нещо, което е пристигнало след първите кариерни стъпки. При предходните генерации постоянно е противоположното. В същото време, неща, които биха могли да се разминат в границите на писмена преписка или онлайн среща, вършат мощно усещане онлайн.
Значи, какво се трансформира?

Експертите са безапелационни, че младежите е значимо да работят над своето държание във официална среда, само че също така и самата среда се трансформира.



" Твоето БЪДЕЩЕ " е обща платформа на Webcafe.bg и Money.bg за кариерно развиване, която свързва гениите с бизнеса.

На първо място, след COVID-19 дрескодът като цяло се либерализира, хибридната работа стана всеобща, само че и около всичко това някои от старите правила стопират да са толкоз строги. Проучване на Barclays от предходната година демонстрира, че близо 75% от запитаните считат, че Gen Z въздействат на езика на работното място.

Според проф. Майъс ръководителите също би трябвало да надградят стила си на държание, като балансират сред формалния език в основните за бизнеса обстановки и отварянето към по-свободен модел на другарство в обстановки като вътрешните срещи на екипите.
 Gen Z към този момент не са деца, а сътрудници и чиновници: Как да поддържаме връзка с тях
Gen Z към този момент не са деца, а сътрудници и чиновници: Как да поддържаме връзка с тях

Най-младите работещи хора са част от едно доста друго потомство

В дълготраен проект обстановката ще се промени още повече - предходните генерации като бейби бумърите към този момент навлизат в пенсионна възраст и на висшите позиции в фирмите застъпват младежи. Те няма да трансформират деловия език от през днешния ден за на следващия ден, само че сигурно в офиса на утрешния ден няма да се приказва по метода, по който се е говорело през 1975 година, 1994 година или... 2024 година

" " се осъществя в партньорство с,,,,,,,,,,,,,.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР