Младежите до 18 години да имат право да са навън

...
Младежите до 18 години да имат право да са навън
Коментари Харесай

След 22:00 ч. непълнолетните да са навън само с подпис на родител - обсъждат се законови промени

Младежите до 18 години да имат право да са на открито след 22:00 ч. единствено с автограф на родител. Това плануват промени в закона. Очаква се след избрания час малолетните да могат да влизат в заведения, кина, театри и търговски обекти само с декларация от аставник. Подобни ограничавания има и в този момент в някои общини, само че задачата е смяна на национално равнище.

Предвижда се след 10 вечерта всички младежи сред 14 и 18 години да са с пълновръстен компаньон, който би трябвало да разполага с документално разрешение да е с детето. Във въпросната декларация ще се съдържат персонални данни на родителя, на детето и на придружителя. За неспазване на наредбата се плануват санкции за родителите и за притежателите на обекти.

Ресторантьори желаеха детайлности кой ще дава отговор за инспекцията на декларациите. „ Държавата ни вменява функционалностите ние да сме служителите на реда и да ревизираме хората. Само не са ни дали правото да ги глобяваме. Сега би трябвало да ревизираме хората и за заявления. ” - уточни Емил Коларов.

Притеснението е да не би спазването на един закон да наруши различен - като Закона за персоналните данни. „ Документи ли ще гледаме, кръщелно ли ще гледаме, акт за раждане ли? ” - пита Коларов.

От Агенцията за протекция на детето обявиха, че инспекция на данните в декларацията ще вършат единствено служителите на реда, при инспекция. Собствениците на обекти обаче ще би трябвало да ревизират на входа дали изобщо има декларация.

„ Тази декларация няма да се дава никому. Охраната на съответния обект няма ангажимент да съхранява декларацията. Тя би трябвало да бъде носена от пълнолетното лице, което е несъмнено за компаньон на детето ”, посочи Камелия Николова от „ Контрол по правата на детето ” към ДАЗД.

Документът, който би трябвало да попълнят родителите, занапред се изготвя от специалистите и ще бъде наличен онлайн. „ Има данни за родителя, за съответното дете, както и информация за придружителя. Това е една гаранция, че родителят фактически знае и дава своето единодушие съответно пълнолетно лице да съпровожда детето му. ” - добави Николова.

При липса на декларация санкциите ще са сред 2000 и 5000 лв. за притежателите на обекти, позволили детето на територията си, и сред 300 и 500 лева за родителите.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР