Младата коприва е истинска съкровищница за витамини, минерали, органични киселини

...
Младата коприва е истинска съкровищница за витамини, минерали, органични киселини
Коментари Харесай

Копривата – изпитано средство за красота

Младата коприва е същинска съкровищница за витамини, минерали, органични киселини и други потребни субстанции, които идеално освежават и подхранват както кожата, по този начин и косата ни при започване на топлия сезон. Не чакайте листата й да станат прекомерно жилави и да изгубят огромна част от лековитите си свойства, а бързо се отправяйте към близкия парк или гора за зелена козметика. За това са ви нужни единствено чифт ръкавици, защото уповавам се, не сте не запомнили, че копривата жили и то мъчително. Ако в обкръжаващата ви среда въпреки всичко не пораства никаква зеленина, а единствено бетон, или пък в този момент не й е сезон, можете да си купите билката от близката аптека или дрогерия, несъмнено изсушена.

За компактност и искра на косата
Пригответе отвара, като кипнете 5.с. л. листа от коприва във литър вода. Дръпнете съда от котлона, захлупете го с похлупак и оставете течността да престой половин час, с цел да се извлекат потребните субстанции от билката. След това прецедете запарката, и я използвайте за последно изплакване на косата след всяко измиване с шампоан.

Съвет:Ако желаете косата ви да бъде още по-бляскава, прибавете към течността и 1-2 с. л. ябълков оцет.

Против косопад, пърхот и прекалено омазняване
В стъклен буркан сложете шепа листа от коприва и ги залейте с 200 мл. етилов алкохол 70% (ако не ви се върви до аптеката и водката може да свърши работа). Затворете го компактно и го оставете да престои 7 дни на мрачно. През това време спиртът ще извлече всички потребни субстанции от билката или другояче казано вашата смес от коприва е подготвена. Втривайте я в скалпа всяка вечер в продължение на най-малко 10 дни. Ще забележите по какъв начин косопадът последователно стопира, стартира да пораства нова коса, кожата на главата заздравява, а и се омазнява доста по-бавно.

Съвет: За доста твърдоглав косопад заменете листата от коприва с корени.

Лосион за мазна кожа
Лосиона от коприва контролира отделянето на себум, успокоява възпаленият и има антибактериално деяние. Можете да го приготвите както от запарката, так и от тинктурата (по горните рецепти). В първия случай можете напряко да употребявате прецедената течност, за обтриване на лицето заран и вечер след разчистване. Във втория, първо разредете тинктурата с дестилирана или (салвиева или лавандулова) в съответствие 1:1. Ползвайте по същия метод.

Съвет: За още по-добър резултат, комбинирайте козметичната грижа и с вътрешно филтриране на организма. Защото както знаем, аргументите за акнето и прекомерната интензивност на мастните жлези е в самия ни организъм. Ще подобрим очевидно положението кожата си, в случай че изпиваме чаша чай от коприва всеки ден.

Освежаваща маска за изтощена и захабена кожа
2 с. л. попарена и смляна коприва (или 1 с. л. суха) се разбърква с малко кисело мляко за естествена и мазна кожа или зехтин за суха, с цел да се получи гъста кашица. Тази маска се нанася на лицето и за 20 мин. През това време потребните субстанции в коприва ще подхранят кожата ви и ще я заредят с доста пролетна сила.

Съвет: За още по-добър ободрителен резултат, преди да нанесете сместа на лицето, я загрейте за 10-на минути на водна баня.

Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР