Младата и талантлива актриса Христина Джурова от Драматичния театър във

...
Младата и талантлива актриса Христина Джурова от Драматичния театър във
Коментари Харесай

Номинираната за Икар Христина Джурова става Дамата с камелиите

Младата и надарена актриса Христина Джурова от Драматичния спектакъл във Варна става куртизанката Маргьорит Готие в спектакъла „ Дамата с камелиите “ по романа на Александър Дюма-син под режисурата на Маргарита Мачева. Премиерата е планувана за 28 март.

Преди броени дни Христина бе номинирана и за премия „ Икар 2022 “ за поддържаща женска роля за превъплъщението си като Констанца Вебер в постановката „ Амадеус “ на Питър Шафър с режисьор Стайко Мурджев. Красивата актриса пресъздава на варненска сцена и облиците на Мария в „ Тютюн “ по Димитър Димов, реж. Бина Хараламбиева, Невестата в „ Кървава женитба “ от Лорка, реж. Стоян Радев Ге.К. и други В „ Дамата с камелиите “ като Арман Дювал ще й партнира Недялко Стефанов, Стоян Радев ще е граф Дьо Варвий, Веселина Михалкова - Прюданс Дюверноа, Пламен Димитров - Мосю Дювал, Александра Майдавска - Нанин, Александра Койчева - Анес, Миглена Везирова - Нишет и Константин Соколов ще е Сен-Годен.

Христина Джурова е една от най-впечатляващите млади актриси, които изгряха на сцената и дребния екран през последните години. Възпитаник е на НАТФИЗ и се дипломира в класа по " Актьорство за трагичен спектакъл " при артиста и режисьор проф. Атанас Атанасов през 2019 година Още като студентка е поканена да взе участие в представлението на своя учител за „ Театър 199 “ - " Семеен съвет ", за което е отличена с премия „ Златен Кукерикон “ 2019 за Млада вяра.

Телевизионните фенове познават Христина Джурова от запаметяващата й роля на харизматичната Лина в първия сезон на хитовия сериал " Братя ". А напълно неотдавна тя имаше и мощно екранно наличие в сериала на Българска национална телевизия " Аз и моите дами ".



Режисьорът Маргарита Мачева

Маргарита Мачева, шеф на Благоевградския спектакъл и една от надарените режисьорки измежду най-младото театрално потомство у нас, слага за пръв в държавна такса „ Стоян Бъчваров “. Тя ще работи по превода на Михаил Маринов, сценографията е на Борис Далчев, костюмите са на Константин Вълков, а музиката е на композитора Петър Дундаков. Мултимедията в спектакъла ще е на Владислав Илиев.

Родена в Плевен, приключила НАТФИЗ в класа на проф. Пламен Марков, Маргарита Мачева беше негова асистентка във варненската режисура на „ Ричард III “ от Шекспир (2012), удостоена с 4 номинации и 3 награди „ Икар “.

„ Дамата с камелиите “ преди време печели на 24-годишния Александър Дюма-син международна популярност, може би тъй като самият създател има известно присъединяване в трагичния сюжет. През 1844 година той се среща с куртизанката Мари Дюплеси, с която има връзка към година. След като се разделят, Дюплеси се сближава с композитора Ференц Лист, за малко е омъжена за френски аристократ, само че го напуща по гледище на фамилията му. Умира от туберкулоза на 23 години, през 1847 година Нейният къс и драматичен живот въодушевява Дюма за написването на най-известното му произведение – романа „ Дамата с камелиите “.



Книгата, излязла от щемпел една година след гибелта на Дюплеси, носи международна популярност на Дюма. След зашеметяващия триумф на романа, той приспособява „ Дамата с камелиите “ за театралната сцена. Цензурата на няколко пъти не разрешава слагането на пиесата поради нейната „ порочност “, само че най-сетне „ Дамата с камелиите “ оживява в парижкия спектакъл „ Водевил “ на 2 февруари 1852 година Успехът е извънреден, един от най-големите театрални фурори през XIX век, а след всяко зрелище публиката устройва аплодисменти на създателя.

Една година по-късно във Венеция публиката приветства и премиерата на „ Травиата “, трансформирала се в най-популярната опера на Джузепе Верди, с либрето на Франческо Мария Пиаве по сюжета на „ Дамата с камелиите “.

По книгата са направени и няколко кино тълкования, като най-известната е от 1937 година с Грета Гарбо, която изиграва елегантната и съдбовна Маргьорит Готие. Нейната ложа в операта постоянно е била украсена с камелии – 5 дни от месеца те били червени, в останалите 25 дни – бели. Запомняща се роля на Дамата с камелиите направи и Изабел Юпер в едноименния филм на Мауро Болонини от 1981 г.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР