Младата българска компания Gullivair търси нов самолет за редовните си

...
Младата българска компания Gullivair търси нов самолет за редовните си
Коментари Харесай

Gullivair търси нов самолет за полетите си до Скопие, Тирана и Бургас

Младата българска компания Gullivair търси нов аероплан за постоянните си районни полети до Скопие, Тирана и Бургас. Новината, че резервациите до двете балкански столици към този момент не са вероятни през резервационната система на самолетната компания от средата на май, беше обявена от уеб страницата exyuaviation.com.

Медии насочиха тематиката в политическа посока с изчезнали дотации от страната под формата на средства за реклама на полета до Скопие. Без значение, че невъзможни за запазване от втората половина на май сега са и полетите до Тирана и Бургас, както и дребният пазар и неуместните слотове за полета до Скопие.

От пазара считат, че аргументите са други - точно оперативни проблеми на самата самолетна компания и по-конкретно неналичието на аероплан. Това беше доказано през " Капитал " и от притежателя на самолетната компания Янко Иванов, който съобщи, че " сега се сменя самолета, с който се работи ", че нов е открит, до десетина дни би трябвало да се реши въпросът, както и че се изчакват нови
слотове за Скопие.

Подобен процес на събитията се очакваше от представители от пазара още с откриването на полетите на самолетната компания до Тирана през април. Тогава самолетната компания стартира да употребява не някои от трите витлови самолета на GullivAir, а от аероплан на чартърната Jump Air, основан във Вилнюс, Литва, който е бил нает краткотрайно за месец.
Реклама Къде са самолетите
Първоначално по неофициална информация самолетната компания разполага с 3 огромни самолета Airbus A330-200 и три ATR 72 - 600 за районни полети. Според представители от пазара част от концепцията е по-малките самолети ATR 72 да зареждат от страната и от прилежащи страни по-големите Airbus и техните задокеански полети, като компанията набра известност след информацията, че желае да пусне директни полети до Съединени американски щати и Канада.

Авиокомпанията стартира предходната година да лети сред София и Бургас., само че привеждането на дунавското летище в редовност ще отнеме известно време. Последва развиването на така наречен портфолио " Балкани ", като бяха оповестени и започнаха да се извършват полети до Скопие и Тирана (през март и април). Обявиха се и планове за Солун и Букурещ.

Междувременно обаче стана ясно, че първият полет до Тирана не е изпълнен от някои от ATR-те на GullivAir, a от този на Jump Air.

Според последните данни във Flightradar24 се вижда, че същият аероплан продължава да покрива линиите до Скопие и Тирана сега, като извършва и полети до Санторини.
Реклама
Данните за трите ATR-а на компанията пък демонстрират, че те не се движат в последните дни. Представители на авиационния бранш описаха, че аргументите за странните промени се коренят в глобите, наложени на Русия, и произхода на трите ATR-a, които са били взети на лизинг и някъде в редицата е имало подозрения за съветска диря.
Коя е самолетната компания
Интересът към Gullivair беше провокиран от друго - декларираните й планове да пусне постоянна директна линия до Съединени американски щати. Така да възроди полетите от далечното минало на самолетна компания " Балкан " до Ню Йорк.

Новината за това, че Gullivair е получила позволение за период от две години от Департамента по превоз на Съединени американски щати, пристигна преди година, като малко по-късно компанията се похвали и с позволение от Канада. Все още няма изясненост по кое време в последна сметка ще стартират полетите, само че по неофициална информация Gullivair е декларирала
слотове за лятото на летище София за полети до Съединени американски щати и Канада.

Компанията " Гъливеър " с капитал 533 хиляди лева е записана през 2016 година под името " Топ джетс ", заменено с актуалното в средата на 2020 година " Гъливеър " през " Еър логистик " е еднолична благосъстоятелност на Янко Иванов.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Ритейл 2 Енергетика 3 Енергетика 1 Икономика 2 Свят 3 Коментари и разбори 1 Лица 2 Енергетика 3 Градове Реклама
Той е досегашен шеф на чартърната компания " Би Ейч Еър ", част от групата на туроператора Balkan Holidays и обвързвана с мажоритарния притежател на Първа капиталова банка Цеко Минев.

Американската фантазия на Янко Иванов съществува още по време на ръководството му на " Би Ейч Еър ". През 2014 година компанията печели правото да открие директна постоянна линия сред София и Ню Йорк и Чикаго, като получава лиценз от Съединени американски щати, а упованията към оня миг са линията да започва напролет на 2015 година През 2017 година държавното управление дефинира същата самолетна компания за въздушен транспортьор, който да прави полети от България до Канада, като превозвачът бил декларирал подготвеност да стартира употреба на директна постоянна линия София - Торонто - София с първични проекти за две честоти седмично. Намеренията за постоянни линии не се случват, като има основна разлика сред това да получиш правото и това действително да разработиш дадена постоянна линия.

През юли предходната година GullivAir бе избрана за народен транспортьор от София до Ню Делхи, само че към момента няма декларирани дати за пускане на полети, като съгласно източници от пазара зареждането на полета до Съединени американски щати от индийския пазар е било част от концепцията.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Калина Горанова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР