Млад музикант от Карлово научи всички хора на Леновската група

...
Млад музикант от Карлово научи всички хора на Леновската група
Коментари Харесай

Фермер превръща къщата на Леновеца в музей

Млад музикант от Карлово научи всички хора на Леновската група от музикалния виртуоз дни преди да почине

Една година от раздялата ни с именития тракийски кларнетист Никола Янков-Леновеца се навърши на 25 август. Той е създател и дълги години началник на фамозната Леновска национална група. Веднага след кончината, брачната половинка му Иванка Богданова бе настанена от децата си във Варненски дом за хора с деменция и към този момент една година къщата в село Леново, Асеновградско, пустее. Музикалният дом, както всички в селото назовават родната къща на Никола-Леновеца, е поверен на съседката Вера Терзиева, която отключва и заключва при потребност, само че тревата в двора е стигнала човешки пердах, тъй като действително няма кой да се грижи за парцела.

От първия си брак Леновеца има две дъщери, с които не е поддържал връзка повече от 40 години. Едната се е споминала преди три години, а другата живее в село Калековец и се е отказала от него, когато е заживял с националната певица Иванка Богданова. Оттогава и жителите на село Леново си трансформират отношението към него, а най-големите му другари го изоставят, споделя Иван Ангелов-Байкала, дълготраен кмет на селото и другар на Леновеца до последните му дни. Благодарение на него в селото бе проведена и огромна юбилейна среща на Никола Янков през 2012 година с посетители от Дания.

" Това е индивидът, който прочу село Леново в цялата страна и отвън нея с музикалния си гений. Показваха го непрекъснато по малкия екран, слушахме го по радиото, хората му се радваха, а село Леново до тогава не съществуваше на картата на България ", споделя някогашният кмет Иван Ангелов.

Истина е, че доста от локалните му завиждали, тъй като пред къщата му постоянно имало опашка от коли, а в селото се носели митове, че от сватби в Христо Милево и Поповица се завращал с един куфар пари.

" Сърцето ме боли в този момент, че няма кой да му провежда помен по случай една година от гибелта и даже да му сложи некролози ", споделя съседката Вера. Жената се е наела да събере пари от жителите и най-малко да се построи монумент на гроба му. Досега е събрала 120 лв., само че и трябват най-малко 1000 за по-голяма паметна плоча.

Местният агрофермер, който също се споделя Никола Янков, е решил да закупи пустеещата къща и да я трансформира в гиздав музей на националната музика в Леново с доста фотоси, музикални принадлежности и архивни материали от историята на Леновската група. Фермерът и синовете му били в договаряния с наследниците и договорката била съвсем стигнала до край. " Скоро парцелът може би ще има нов притежател и няма да пустее ", споделят съседите.

Последният възпитаник на именития кларнетист е 15-годишният Никола Чолаков от Карлово, който се е срещнал с него дни преди да напусне този свят през предходната година. Двамата засвирват „ Бодровско хоро “, а бай Кольо му подарява негови записи със заръката до идната им среща да ги научи. Такава обаче няма да има, само че младият гений от Карлово се е наел да научи най-известните хора на Леновската група и по 4-5 часа свири дневно. Голямото му предпочитание е да закупи кларнета на Леновеца и да засвири с него.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР