Млад мъж с диплома за медицинска рехабилитация, която обаче не

...
Млад мъж с диплома за медицинска рехабилитация, която обаче не
Коментари Харесай

С диплома, но без работа: Защо български специалности не се признават в чужбина?

Млад мъж с тапия за здравна рехабилитация, която обаче не се признава в Швейцария, така като професията е нерегулирана у нас.

Преди повече от 10 години Стефан Йорданов приключва компетентност " Медицинска рехабилитация и ерготерапия " в Медицинския университет в Плевен. През 2020 година той отпътува за Швейцария, където живее и работи брачната половинка му. На място 35-годишният мъж схваща, че не признават нито отличната му тапия, нито трудовия му стаж в България и изпада в невъзможност.

„ Последваха няколко негативни отговора от страна на Червения кръст в Швейцария, тъй като тук те са органът, който припознава всички медицински дипломи на всички чужденци, които желаят да работят в Швейцария. Те ми дават отговор, че аз нямам нужната подготовка. Пише, че специалността е нерегулирана на територията на България. Започнах процедури, имам две отказани, това ми е третата сега. Те ми споделят: " Собствената ви страна не ви признава, желаете ние да ви признаем ", описа Стефан Йорданов.

В търсене на излаз мъжът стартира да написа писма до родните институции. Потърсени за коментар от отрасловото министерство декларират, че в България министърът на опазването на здравето не е способен орган за специалността " Медицински рехабилитатор-ерготерапевт ", тъй като тя не е контролирана.

" Няма условие приемащите страни да дават информация на Министерството на здравеопазването за осъщественото от тях признание ", прибавят от Министерството на здравеопазването.

„ Специалности за рехабилитатор и кинезитерапевт, те са регулярни и Министерство на здравеопазването е отговорно за тях. За нашата компетентност не е отговорно, което е някакъв абсурд, тъй като излизаш от медицински университет, здравна компетентност и най-после Министерство на здравеопазването не е отговорно за теб. През 2018 година завоювах премия за най-хубав рехабилитатор на годината в болница " Токуда ", където работех. И 2020 година, откакто се реалокирах тук, с концепцията да продължа кариерното си развиване, да основа семейство и да бъда дружно със брачната половинка ми, се оказвам в едно състояние, в което сега работя като болногледач в едно семейство и това е единствената работа, която мога да работя “, добави Стефан Йорданов.

Регулираните специалности в България са 82, а нерегулираните над 5 300. За тях дава отговор Националният център за информация и документи.

Във висшето учебно заведение ще упорстват за разкриване на лаборатория за тестване за ковид

Главният секретар на институцията Вержиния Цанкова е сюрпризирана от решението на швейцарците. Тя добавя, че от 2011 година до момента са издадени 47 удостоверения за същата професионална подготовка за разнообразни страни и в никакъв случай не са получавали отвод.

„ Нямаме случай на непризнаване на тази тапия. Ние не виждаме никакво правно съображение за това, тъй като дипломата, която е издадена е от акредитирано висше учебно заведение, професионалната подготовка е въз основа на държавни условия, настрана ние сме издали уверение, с което удостоверяваме, че той може да упражнява специалността на територията на България, по тази причина следва да послужи и за конфедерация Швейцария “, сподели Вержиния Цанкова.

За да стане една специалност контролирана, тя би трябвало да бъде от огромен публичен интерес и да бъде утвърдена от Министерския съвет.

Университет „ Проф. доктор Асен Златаров “ – Бургас ще разполага с 54 преподаватели в новия си факултет

„ Ако специалността е нерегулирана, достъпът до пазара на труда е свободен, т.е. всяка страна и всеки способен орган си дефинират своите правила и процедури дали и по какъв начин да признаят съответната добита степен и лицето да може да стартира работа. Проблемът е, че швейцарците са извънредно педантични “, добави Вержиния Цанкова.

„ Тежкото сега е, че аз съм учил чети години, една година в допълнение магистратура, имам 9,6 години трудов стаж като рехабилитатор в България, в които съм желал непрекъснато да се развъртвам, имам и спомагателни квалификации и курсове. 15 години от моя живот са минали в това и в случай че не стане нямам концепция, би трябвало несъмнено да направя професионално преориентиране. Но това е доста необичайно, тъй като на всички места в Европа и по света сътрудниците са просто физиотерапевти, в България се разделят на три, от които най-потърпевши са медицинските рехабилитатори и ерготерапевти, които нямат никакви права. Общо сме над 4 000 индивида, които сме приключили тази компетентност в България. Реално видяно ние не сме трудоспособни на европейския пазар “, описа Стефан Йорданов.

От Медицинския университет в Плевен обявиха за bTV, че специалността " Медицинска рехабилитация и ерготерапия " съществува от 2005 година и дава отговор на всички законови условия.
„ Освен реализация на над 60% от випускниците в България, редица експерти, приключили специалността, съумяват да се осъществят на трудовия пазар в границите на Европейския съюз. МУ-Плевен е юридически длъжен да реализира образование съгласно българското законодателство, като е невероятно признаването на която и да било тапия на всички места по света, в частност отвън рамките на Европейския съюз, както е Швейцария. Решението и пътят за признание на дипломите в чужбина са суверенно решение на всяка съответна страна, в което институцията няма лостове за въздействие “, прибавят от Медицинския университет-Плевен.

Те допълват, че приравняване на дипломи сред сходни специалности не е в техните пълномощия. Признаването на просветителната подготовка за всяка страна съставлява обособен проблем и единствено времето ще покаже дали третият опит на Стефан да получи право за работа в Швейцария по тази компетентност ще даде позитивен резултат, безапелационни са от университета.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР