Млад мъж получи втори шанс за живот с операция, първа

...
Млад мъж получи втори шанс за живот с операция, първа
Коментари Харесай

Две сърца – един живот: Млад мъж беше подложен на уникална операция

Млад мъж получи втори късмет за живот с интервенция , първа по рода си у нас. Лекарите от болница „ Света Екатерина “ сложиха изкуствено сърце двустранно (от дясната и от лявата страна) на пациента.

Мартин постъпва в болничното заведение с последна форма на сърдечна непълнота. „ Това значи, че вместо обикновено да изхвърли 5-8 литра кръв за минута, то изхвърля едвам 2 литра кръв за минута “, изяснява проф. Димитър Петков, шеф на УМБАЛ „ Св. Екатерина “.

През зимните месеци има растеж на сърдечно-съдовите болести с 15%, сподели доктор Мария Радкова-Калпачка

Пациентът е в тежко положение, по тази причина лекарите незабавно взимат решение. „ Наложи се за първи път да сложим две устройства на един пациент. Така че това е първият пациент с две изкуствени сърца - едно за лява камера, а другото за дясна камера. Устройствата са изцяло вградени в гръдния панер, излизат единствено два кабела, които отиват към компютъра, който зарежда цялото това устройство “, изяснява още проф. Димитър Петков.

Снимка: bTV

Операцията е осъществена във вторник. Тя е продължава повече от шест часа. Синхронизацията сред двете устройства е едно от тестванията пред медиците в този миг.

Месеци преди интервенцията той е бил с изкуствено сърце

„ Обичайно, практиката тук – в болничното заведение, е да слагаме най-вече ляво устройство за подкрепяне на кръвообращението, а в този момент е сложено и дясно. Това значи, че кръвта се подава и в допълнение към белия дроб “, изяснява доцент Филип Абединов, анестезиолог в болничното заведение.

Снимка: bTV

Мъжът е в реанимация и към този момент е в листата на чакащите трансплантация. „ Имаме и други пациентите в същото положение, които подлежат на сърдечна трансплантация , само че нямаме донори. В момента ние съумяваме да ги спасим като сложим този тип устройства “, регистрира обстоятелствата шефът на УМБАЛ „ Св. Екатерина “.

Трима българи получиха втори късмет за живот след 22-ата донорска обстановка за предходната година

„ Това е екипна работа – да можем да имитираме природата, тя да ни разреши ние да удължим живота на избрани хора “, споделя още доцент Филип Абединов.

Снимка: bTV

Мартин се усъвършенства. Мечтае скоро да се  върне при сътрудниците и околните си. И да ги обича още повече с двете си сърца.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР