Млад мъж бе спасен от тежка инфекция на мозъка чрез

...
Млад мъж бе спасен от тежка инфекция на мозъка чрез
Коментари Харесай

С операция през носа спасиха пациент с тежка мозъчна инфекция

Млад мъж бе избавен от тежка зараза на мозъка посредством извънредно комплицирана хирургична операция в Интегралния център към УМБАЛ " Свети Георги " ЕАД - Пловдив.

На пациента е изпълнено съвременно миниинвазивно ендоскопско ендоназално възобновяване през носа със комплицирана техника. Преди това казусът на 36-годишния мъж е разпознат с високоспециализирани проучвания - компютърна томография с висока разграничителна дарба, магнитно-резонансна томография и интраоперативна диагностика с приложение на флуоресцеин интратекално за детайлна диагностика на дефекта, стандарт за диагностика в европейските страни и по света. В хода на предоперативната диагностика са открити костни и дурални недостатъци с друга локализация.

Случаят стартира преди година, когато пациентът е открит от околните в неразбираемо схващане. При прегледите е открита тежка зараза на мозъчните обвивки от бактериален генезис. След изцеление в Клиниката по Инфекциозни заболявания на УМБАЛ " Свети Георги " ЕАД Пловдив, пациентът е ориентиран за спомагателна диагностика в Клиника по УНГ заболявания. Мъжът е диагностициран от доктор Александрина Топалова-Шишманова, дм, която открива риноликворея- положение на приключване на гръбначно- мозъчна течност през носа.

Причината е тежка черепно-мозъчна контузия, получена преди 8 години и довела до дълъг престой в интензивно поделение и с ранна постравматична риноликворея, която е терапевтирана консервативно. Преди към 1 година, когато стартира приключване на водниста течност от лявата страна на носната празнина, посещава УНГ експерт. Лекуван е с лекарства, само че без никакъв резултат. За страдание, положението е останало недиагностицирано досега на настъпилото затруднение, разясниха от УНГ клиника.

Интервенцията е осъществена от изпълнителния шеф на университетската болница и началник на Катедрата по ушно-носно-гърлени заболявания на Медицински университет - Пловдив проф. доктор Пациентът към този момент се възвръща сполучливо.

Младият мъж към този момент е доста по-добре, а рискът от затруднения, свързвани с зараза на мозъка от риногенен генезис е отстранен.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР