Млад египетски лешояд беше спасен от гнездо на двойка от

...
Млад египетски лешояд беше спасен от гнездо на двойка от
Коментари Харесай

Спасиха млад египетски лешояд от гнездо на двойка от вида в Хасковско

Млад египетски лешояд беше избавен от гнездо на двойка от типа, намиращо се в региона на село Вълче поле , община Любимец, оповестиха от Министерство на околната среда и водите.

Той изпратен за доотглеждане в Спасителния център за диви животни (СЦДЖ) в Стара Загора от специалисти на РИОСВ-Хасково и Българско сдружение за отбрана на птиците (БДЗП).
 Министерство на околната среда и водите
При постоянен мониторинг на гнездовата популация на египетски лешояд е открито закъсняло загнездване и излюпване на дребни в три от следените гнезда.

Опитът от предходни години демонстрира, че дребните ще излетят през септември, заради което ще имат къс адаптационен интервал преди есенната миграция и надлежно по-малка възможност за оцеляване. Именно това постанова вземането на младите птици от гнездата и развъждането им на затворено до идната пролет.
 Министерство на околната среда и водите
През пролетта на 2024 година птицата ще бъде освободена по метода на отсрочено освобождение - след акомодация във волиера. Малкото ще бъде маркирано с орнитологични пръстени и сателитен GPS предавател.

Събраните досега данни демонстрират, че младите лешояди, освободени по метода на отсроченото освобождение имат с 10 % по-висока преживяемост спрямо дивите дребни, които напущат естествено гнездата си.

Към момента две от птиците са конфискувани и изпратени за развъждане в СЦДЖ, следва избавяне и на третото малко. При първата си миграция младите египетски лешояди изминават приблизително по 5275 км, летят в продължение на 35 дни, като приблизително изминават 172 км дневно.
 Министерство на околната среда и водите
При избрани метеорологични условия могат да развият над 80 км/ч и да прелетят над 500 км за един ден. Ето такива забавни обстоятелства разкриват сателитните предаватели, сложени на 19 млади египетски лешояди от България, Гърция, Македония и Албания сред 2010 и 2014 година, с цел да се оцени преживяемостта им и да се дефинират значимите места за миграция и зимуване, оповестиха от Българско дружество за защита на птиците.
 Министерство на околната среда и водите
Оказва се, че по време на първата си миграция младите лешояди от Балканите имат доста висока смъртност - 25% . Съществена част от птиците умират заради неприятна навигация, пробвайки се да стигнат до Африка, пресичайки Средиземно море.

Египетският лешояд е доста значима част от екосистемата, защото с помощта на него се предотвратяват епидемии от доста заразни за индивида заболявания.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР