МК и НИНКН с положително становище за проекта за Античен

...
МК и НИНКН с положително становище за проекта за Античен
Коментари Харесай

Дадоха зелена светлина за реставрация на Римския форум

МК и НИНКН с позитивно мнение за плана за „ Античен конгрес на Филипопол - изток и юг “

 

Националният институт за недвижимо културно завещание към Министерство на културата е издал позитивно мнение и е съгласувал документите за обект: „ Античен конгрес на Филипопол - изток и юг “. 

Това е и най-важната част от процедурата, даваща „ зелена светлина “ на благоустрояването, консервацията, реставрацията и социализацията на археологическата зона, ситуирана сред  Централна поща, хотел Тримонциум и бул. „ Цар Борис III Обединител “. Очаква се в идващите дни съгласувателното мнение от Министерство на културата да дойде публично по пощата в Общината. Проектът е координиран към този момент и с всички други инстанции – ВиК, EVN и пожарната.



След този толкоз значим стадий, на ход е Общински съвет – Пловдив, който по предложение на кмета Здравко Димитров, би могъл да гласоподава средствата, с цел да започва процедурата по Закон за обществените поръчки за същинската реализация. Предстои да се провежда обществено показване пред пловдивчани, заяви заместник-кметът Пламен Панов.

" Положителното мнение е значима стъпка към завършването на едно от най-красивите и забавни пространства в Пловдив. То ще добави експонираните находки на площад " Централен " и реставрираните към този момент елементи от северната и западната страна на Форума. На процедура площадът ще бъде приключен в целокупност и ще разкрие цялостната си хубост и нова визия ", добави още Пламен Панов.
" Инвестициите в културата не престават да ни утвърждават като желана дестинация за туризъм, а с този план ще се оформи един неповторим по рода си древен комплекс ", разяснява и  кметът Здравко Димитров.
Припомняме, че през 2020г. бе подписан контракт с предмет „ Изработване на сложен план  за планиране на капиталова самодейност по член 150 Закон за устройство на територията и реализиране на авторски контрол по време на строителството за обект: „ Античен конгрес на Филипопол - изток и юг. Благоустрояване, консервация, реституция и социализация в УПИ II- 521.1646, археология, общ. действия, паркинг, част от ПИ с ИД 56784.521.1435, част от ПИ с ИД 56784.521.1382 и част от УПИ III- площад и общ. действия с ИД 56784.521.1449, кв. 125 по проекта на ЦГЧ, гр. Пловдив. ", след извършена процедура по глава IX от Закон за обществените поръчки. Проектът бе направен и  внесен за разглеждане в НИНКН през месец август. Организирано бе и обществено представянето навън на 2 септември, на пл. Централен, наоколо до Античен конгрес на Филипопол - Изток и Юг. То бе направено от проектантите от компания „ В и Р Инженеринг “ ООД София, които завоюваха открита процедура за разработване на сложен план на стойност 58 800,00 с Данък добавена стойност. В представянето участваха арх. Венета Петков, инж. Тошо Тодоров, реставраторът Аглика Икономова, археологът Иво Топалилов, заместник-кметът Пламен Панов, кметът на Централен Георги Стаменов и представители на Община Пловдив и регион Централен.



След първичния  преглед на плана в НИНКН, през месец декември заместник-кметът по просвета, археология и туризъм Пламен Панов, вносител и заявител на плана, се срещна с специалисти на Института. С оглед на направения от тях мнения и рекомендации, бе предоставено и осъществено в допълнение изследване, планът бе доработен от проектантите от „ В и Р Инженеринг “ ООД и импортиран още веднъж, като всички наставления бяха изпълнени.

„ В резултат на чудесно свършената работа, съгласуването от страна на НИНКН И МК е реалност, а позитивното мнение е значима стъпка към завършването на едно от най-красивите и забавни пространства в Пловдив, допълвайки експонираната археология на пл. Централен и реставрирания към този момент Форум „ Север “ и Форум „ Запад “ с Одеон, част от Агората на Филипопол. На процедура пл. „ Централен ” ще бъде приключен в целокупност и ще разкрие цялостната си хубост и нова визия “, разяснява заместник-кметът Пламен Панов.

„ Инвестициите в културата не престават да ни утвърждават като желана дестинация за туризъм, а с този план ще се оформи един неповторим по рода си древен комплекс “, сподели във връзка положителната вест и кметът Здравко Димитров.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР