Миялната машина, която облекчава работата на стотици хиляди домакини в

...
Миялната машина, която облекчава работата на стотици хиляди домакини в
Коментари Харесай

Миялната машина – изобретена от жена

Миялната машина, която облекчава работата на стотици хиляди домакини в целия свят, е измислена от американката Джоузефин Кокрейн.

Тя била щерка на корабния инженер Джон Фич, който се славел като огромен откривател. Той бил притежател на корабна компания и правел кораби по свои структури.

Така Джоузефин израснала измежду диалози за механика и термодинамика. Когато пораснала, Джоузефин не трябвало да мисли за насъщния си.

В къщата имало доста прислужници, по тази причина не й хрумвало по какъв начин да си спести миенето на чинии. На мисълта за машина я навел обичаният й сервиз от седемнадесети век, който ставал все по-изтъркан след всяко последващо измиване.

Всеки ден по някаква част изчезвала от него. През 1886 година, когато се счупила една от десертните чинийки, Джоузефин решила да се захване за работа. След като прекарала часове над чертежи, тя направила първообраз на миялна машина.

Тя представлявала дървена бъчва с железна ос в средата. Върху оста се закачала мрежеста кошница, в която в кръг се нареждали чинии. Турбина на парен мотор въртяла кошницата с чиниите и топлела водата за миене.

За задачата Джоузефин употребила мотори на кораби. След няколко опита тя съумяла да реализира задачата си: съдовете излизали от машината цели и искрящо чисти.

Приятелите на изобретателката я предиздвикали да патентова машината си и да я покаже на Световното ревю в Чикаго през 1893 година.

Грандиозният триумф на изобретението, премиите и първите поръчки трансформирали живота на Джоузефин. Тя направила компания, само че се тормозила, че единствено огромните заведения за хранене и хотели поръчват машината. Тя желала да я направи налична за всяка стопанка.

Неуспехът в семействата се дължал на странна причина: тогавашните домакини в Съединени американски щати твърдели, че си почиват, до момента в който мият чинии.

На тях не им хрумвало, че би трябвало да се избавят от този труд. Едва при започване на петдесетте години американките почнали да употребяват миялна машина у дома.

В Европа миялната машина също станала известна през петдесетте години. Макар че първата серийна електрическа миялна машина излязла на пазара още през 1926 година.

Химикали за машините за пръв път били внедрени от професора на Дейтънския университет Денис Уотърби през 1984 година.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР