Митрополит Николай излезе с остро обръщение срещу намерението за разширяване

...
Митрополит Николай излезе с остро обръщение срещу намерението за разширяване
Коментари Харесай

Църквата против кремациите - ще се намери ли решение на спора

Митрополит Николай излезе с остро послание против желанието за разширение на потенциала на крематориума в Пловдив и построяването на нов. По този мотив във всички православни храмове от Пловдивска епархия беше прочетено обръщението на митрополита против кремацията.

В същото време гробищните паркове във втория по величина град у нас се изчерпват с бързи темпове. Само за първите пет седмици на тази година се регистрира обезпокоителен растеж на смъртността от 17 % по отношение на предходната година.

В обръщението към вярващите митрополит Николай дефинира изгарянето на хора като поругаване на Бога. Той предизвестява, че единодушието на институциите да се осъществят сходни бизнес планове оказват въздействие както върху околната среда, по този начин и върху духовното ни положение.

От Регионалната ревизия по запазване на околната среда и водите обявиха за Българска национална телевизия, че неведнъж са проверявали крематориума в Пловдив, само че досега не са открити отклонения в качеството на въздуха.

Подаденото капиталово желание от компанията не е за уголемение, а за модернизиране на пещите откакто кремациите са се нараснали двойно поради пандемията.

" В един миг ние попаднахме в окото на бурята. През предходната година достигнахме цифрата към 4500 ", съобщи Калин Послаников, притежател на крематориума на град Пловдив.

В община Пловдив има входирано още едно капиталово желание за създаване на втори крематориум. Според вложителя поради коронавирус пандемията се усилва и публичната нужда от сходни уреди.

" Докато в предишни години съотношението кремация-погребение беше почти към 10-15 % то в този момент мога да кажа, че всеки втори смъртен случай е пожелаван от околните да бъде осъществена кремация на него ", добави Петко Божков, вложител.

В същото време гробищните паркове във втория по величина град у нас се изчерпват с бързи темпове, някои от тях се нуждаят от незабавно разширение.

" По принцип траурните паркове са в извънредно тежко положение. Ако ние като община не изкупим терените в близост и не дадем опция да се разшири траурният парк, ние доста скоро ще бъдем сложени при един извънреден взрив ", добави Анести Тимчев, заместник-кмет на Пловдив.

Според митрополит Николай казусът с разширението на гробните полета е чисто учредителен. Той акцентира още веднъж християнските полезности и показва, че " изгаряйки телата на нашите близки, ние на практика се отхвърляме от тях ".

Според ръководителя на съдружие " Българска траурна камара " сходен вид уреди не са в прорез с православието и дава образец със прилежащите балкански страни.

" Гръцката православна черква доста дълги години оказваше също съдбоносен отпор против сходна самодейност. В следствие трансформираха позицията си и сега има построен подобен крематориум в Атина. По същия метод и Румънската черква. Това е подбудено само от потребностите на обществото, а не от нечии финансови ползи ", разяснява Петко Божков, ръководител на съдружие " Българска траурна камара ".

" Църквата си е една институция в България, доста я почитаме, само че ние гледаме нещата от законова позиция, всичко при нас е безусловно законно ", сподели още Калин Послаников, притежател на крематориума на град Пловдив.

Във всички храмове от Пловдивската епархия има и подписка против разширението и построяването на нови уреди за изгаряния на територията на Пловдив.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР