Митническите служители на Граничния контролно-пропускателен пункт Капитан Андреево откриха и

...
Митническите служители на Граничния контролно-пропускателен пункт Капитан Андреево откриха и
Коментари Харесай

Задържаха чужденци, опитали да пренесат валута за близо 1,3 млн. лева през Капитан Андреево

Митническите чиновници на Граничния контролно-пропускателен пункт " Капитан Андреево " откриха и задържаха недекларирана валута с левова равноценност 1 297 517 лв. при три инспекции на транспортни средства, излизащи от страната, оповестиха от Регионалния пресцентър на митницата в Свиленград. По случаите прокуратурата притегли като обвинени по две бързи производства непознатите жители И. И. (40 г.) и Б.Г (23г.), споделиха от държавното обвиняване.

Най-голямото количество валута е намерено при инспекция на лек автомобил, ръководен от мъж с двойно поданство - българско и турско, който пътувал самичък от България за Турция. При подхванатата щателна инспекция се открива, че газовата бутилка в багажното поделение е пригодена за тайник, в който са укрити пакети с еврови банкноти. Общото количество на откритата недекларирана валута е 522 710 евро с левова равноценност 1 022 331 лв..

При друга ревизия в товарен автомобил с турска регистрация, пренасящ стока от Англия през България за Турция, след разглобяване на тапицерията в задната част на шофьорската кабина инспекторите откриват 83 410 английски лири с левова равноценност 187 468 лв.. По двата случая са формирани бързи производства.

Третият случай на открита недекларирана валута е при инспекция на рейс. В хода на контролните дейности под шофьорската седалка е открит полиетиленов плик, обгърнат с транспарантно тиксо, с 1016 банкноти в купюри по 200, 100, 50, 10 и пет евро. Намерената недекларирана валута е общо 44 850 евро с левова равноценност 87 718 лв.. Установено е, че валутата е на стюарда. На нарушителя - турски жител, е формиран акт.

С тези случаи откритата и арестувана валута на пункта с Турция от началото на година е към този момент над 23 млн. лв.. Според статистиката на митницата, през цялата 2022 година общата стойност на откритите нелегално пренасяни парични средства през " Капитан Андреево " е към 27 млн. лв.. Най-често обект на трафик са евро и английски лири. При предходни случаи чиновници на митницата са изразявали подозрения, че става дума за добити от противозаконна активност средства, което е обект на инспекция в хода на досъдебните производства. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР