Митът за подземния свят, подобно на мита за изгубения рай

...
Митът за подземния свят, подобно на мита за изгубения рай
Коментари Харесай

Царството на духовете: Какво не знаем за мита за подземния свят

Митът за подземния свят, сходно на мита за изгубения парадайс и международния потоп, е повсеместен. Култури от целия свят, в предишното и сегашното, мощно разграничени и без видимо никакъв исторически контакт са вярвали в това мистериозно царство.  

Християнската версия на мита и еврейският вид, са доста познати на западното общество, само че гърците, египтяните и маите имат вяра в личната си версия на този мит. В Atlantis: The Antediluvian World ( “Атлантида - светът преди Потопа ” - бел. ред.) Игнейшън Донъли твърди, че универсалният мит за изгубения парадайс се отнася до действително място, само че той не загатва подземния свят.  

Царството на духовете 

Гърците вярвали, че подземният свят е действително място, на което малко на брой късметлии, благословени от боговете, могат да се осмелят да посетят. Например Одисей, в устрема си да се върне при жена си и фамилията си на остров Итака след Троянската война, посетил подземния свят, срещайки се с духовете на татко си и мъртвия Ахил. Нещо повече, те са вярвали, че подземният свят се намира в далечния запад, оттатък стълбовете на Херакъл, някъде, където слънцето продължава да грее, откакто към този момент е залязло над Гърция.  

Olympus: The Fall of the Giants (Battle of the Titans)
— Leo (@villagrippa)
Ад на земята?  

Хадес е тълкуван от актуалните учени и от самите антични гърци като под земята свят.  Възможно ли е подземният свят в реалност да не е бил свят безусловно под краката ни, а земя, толкоз явно ниска спрямо други земи, че заслужава да бъде наречена под земята свят? Няма думи, които да опишат концепцията за земя под морското ниво. 

" Разликата сред съвсем точната и точната дума е в действителност огромна – тя е като разликата сред светулката и светкавицата. " С тези думи на Марк Твен историци разясняват обстановката с подземния свят. 

The Return of Persephone, by English painter Frederic Leighton (1891). Leeds Art Gallery.
— WikiVictorian (@wikivictorian)
„ Подземен свят “ земя,  ситуирана под морското равнище 

Има безапелационни доказателства, които допускат, че изсъхнал и населен басейн под морското ниво е съществувал по едно и също време със актуалния човек, а точно Карибите. Второ, Карибите са тъкмо там, където античните гърци са “създали ” подземния свят - някъде в далечния запад, оттатък Атлантическия океан. Карибският басейн съдържа в себе си ров, който прилича пропаст, която участва на видно място в доста гръцки легенди. 

The End of the World (the Great Day of His Wrath) by John Martin, 1851-53.
— Archaeology & Art (@archaeologyart)
“Земя на живота ” и “земя на гибелта ” 

В Одисеята, мит, датиращ от героичната ера на Гърция, Омир разказва подземния свят като тъмно царство на умряли духове и сенки. Въпреки това, в легенди, които описват за събития, протичащи се в далечното минало, Хадес е описван, като фигура, съжителстваща с живите. 

Възможно ли е тази промяна на Хадес от царството на живите в царството на мъртвите в митологията и литературата да подхожда на действителна смяна във физическото царство? 

Ако Хадес или гръцкият под земята свят и Карибският басейн бяха едно и също, тази трагична смяна в метода, по който е изобразен Хадес ще се изясни по този начин – това е била земя на живите преди катаклизма, който образува Карибско море и се трансформира в земя на мъртвите по-късно. Тълкуван по този метод, Хадес в началото е бил действително и физическо място, претърпяло ужасяващ прелом, в който безчет души фактически са намерили гибелта си. 

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР