Мистериозният израелски експерт, който най-неочаквано се оказа на произшествието с

...
Мистериозният израелски експерт, който най-неочаквано се оказа на произшествието с
Коментари Харесай

Израелският специалист огледал мястото на взрива с колата на Гешев отдалеч

Мистериозният израелски специалист, който най-неочаквано се оказа на произшествието с колата на основния прокурор Иван Гешев, е гледал мястото на ескплозията от разстояние 20-30 метра. Това се схваща от отговора на прокуратурата до Антикорупционния фонд.

 

Постановлението бе оповестено от организацията " Антикорупционен фонд ". 

 

АКФ и още четири цивилен организации сезираха Висшия правосъден съвет на 10 май 2023 година с отворено писмо за притеснителните данни, изнесени в общественото пространство към следствието на хипотетичното нападение против Гешев и неговата персонална интервенция в него.

 

" От Висш съдебен съвет писмото е препратено на прокуратурата, която, въпреки и да не е сезирана от нас със сигнал за осъществено закононарушение, ни уведомява категорично, че не е разкрила данни за такова ", оповестяват от фонда.

 

От изложеното в постановлението на Софийската градска прокуратура се схваща какво тя смята за открито към присъединяване на израелския специалист в огледа на местопроизшествието. Човекът е посочен с името Ш. Михаел, като се отбелязва, че той дошъл в България във връзка празнувания на 75 година от основаването на Държавата Израел.

 

Когато по време на длъжностен обяд със заместник-ръководителя на Националната следствена работа Ясен Тодоров и други негови сътрудници, господин Михаел схванал за хипотетичния опит за нападение, споделил, че в случай че има опция и няма законови спънки, би могъл да огледа мястото и да даде своето умело импровизирано мнение.

 

Около 17.30 часа Михаел дошъл на мястото с Ясен Тодоров и прокиснал там към 10-15 минути на разстояние от към 40-60 метра от мястото на гърмежа. След това господин Михаел споделил на господин Тодоров най-общо своя прочит за случилото се, доколкото е могъл да схване провалите и околната среда от мястото, където се е намирал.

 

В постановлението написа следното:  " Тъй като периметърът на случая бил отцепен от органите на Министерство на вътрешните работи и не се допускали хора и коли, посочените нагоре лица се приближили възможно най-близо, на към 20-30 метра от мерната начална линия на местопроизшествието, където имали образен контакт към мястото, на което е избухнал гърмежът. ".

 

 

 

От признатото за открито от СГП се схваща, че Михаел е следил мястото на гърмежа за малко време и от доста разстояние.

При това състояние остава напълно неразбираемо по какъв начин точно на неговото експертно мнение се базираха първичните изводи за сериозността на зародилия гърмеж, заключават от АКФ.

 

Припомняме, че шефът на Национална следствена служба Борислав Сарафов се позоваваше и на израелския специалист, който бил на мнение, че това е гърмеж за ликвидиране, а не за заплашване. Няколко дни по-късно шефът на следствието се обърна против Гешев и разгласи, че бил подведен от него, че е пътувал дружно със фамилията си. След това го упрекна в директна интервенция в следствието, обяснявайки, че Гешев наредил на зам.-шефа на следствието Ясен Тодоров мястото да бъде огледано от израелския специалист, който и до момента остава неизвестен. 

 

" Наблюдаващите прокурори не са разпореждали осъществяването на процесуално-следствени дейности с присъединяване на експерт, отвън листата на движимостите лица на способния съд и което не дава отговор на условията на наредбата за вписването, квалификацията и възнагражденията на движимостите лица. Наблюдаващите прокурори не са позволили на местопроизшествието лица, които нямат право да бъдат там ", написа в известието.

 

Главният прокурор не един път е отбелязвал, че съгласно заключенията на израелеца гърмежът е целял да го убие.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР