Мисля, че няма човек демократ, на когото са му важни

...
Мисля, че няма човек демократ, на когото са му важни
Коментари Харесай

Македонски журналист пред Euronews Bulgaria: Нужна ни е деескалация на отношенията

„ Мисля, че няма човек демократ, на който са му значими полезностите на демократичната народна власт и да се радња, когато несъмнено съдружие се закрива – в която и да било страна, определяща себе си за демократична. “

Това разяснява пред Euronews Bulgaria македонският публицист Васко Попетревски по отношение на решението на управляващите в Скопие да заличат регистрацията на две български сдружения в Република Северна Македония.

Той обаче посочи, че все още в Северна Македония са регистрирани и работят десетки други сдружения на българите.
Например има едно съдружие на българите, което се споделя „ Македонско-Българско другарство “-МБП, предвождано от Добре Митрев, който беше част от всички делегации на представителите на македонските българи на срещите им с българския политически хайлайф през миналите месеци. Има друго съдружие за македонско-българско другарство в Битоля, учредено 2009 година Има и партията Граждански-демократичен съюз (ГДУ), която свободно се застъпва за правата на българите в Северна Македония.
Васко Попетревски, основен редактор на македонското издание „ 360 степени “

„ Да, имената са проблем. Ясно е, че от българска вероятност с имената на Иван Михайлов и цар Борис III няма проблем, само че от македонска вероятност това не е по този начин “, уточни Попетревски и направи паралел с предполагаем клуб на македонци в София или Благоевград с името на Георги Димитров.
Свързани

Относно вписването на българите в конституцията на РСМ , македонският публицист означи, че този развой има три етапи, т.е. Народното събрание би трябвало три пъти да гласоподава измененията в главния закон на страната.

В първата фаза за отваряне на конституцията са нужни две трети болшинство в Народното събрание, т.е. минимум 80 от общо 120 депутати в Собранието. Във втората фаза се утвърждават предложенията за ремонти в конституцията, за което е належащо нормално болшинство от 61 депутати. В последната, трета фаза, още веднъж са нужни най-малко 80 гласа „ за “ . В оптимални условия цялата процедура трае към 3 месеца “, разяснява Попетревски.
Свързани

По думите му теоретично е допустимо измененията да завършат преди ноември , когато завършва и скрининг процесът на Северна Македония, само че на процедура това е малко евентуално, защото единствено към 70 депутати сега биха поддържа измененията в конституцията.

В този миг няма сигнали, че някой от парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ би подкрепил конституционните промени и партията стои твърдо на позицията, че няма да ги поддържа „ в този състав на Народното събрание “ , означи основният редактор на „ 360 степени “.
Парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ наподобява задоволително монолитна и обединена в това отношение – паралелите с гласуването на конституционните промени, свързани с Преспанския контракт, (когато осем депутати от ВМРО-ДПМНЕ гласоподаваха „ за “ – бел. ред.), не са подобаващи, тъй като тогава парламентарна група на ВМРО-ДПМНЕ беше избирана от предходното партийно управление, отпред с Никола Груевски, за разлика от в този момент, когато партийните листи ги утвърждава и сформира настоящето партийно управление на Християн Мицкоски.
Васко Попетревски, основен редактор на македонското издание „ 360 степени “

„ С последните промени в държавното управление, когато в ръководството влезе Алиансът за албанците, наподобява, че болшинството се стабилизира и сега има сигурни 65 депутати от 120. Засега това болшинство наподобява устойчиво и няма индикации, че ще има предварителни парламентарни избори “, сподели Попетревски.

Политическото напрежение сред София и Скопие не се отразява добре на настройките на жителите на РСМ по отношение на България , уточни още журналистът и цитира изследвания, съгласно които като най-голяма опасност множеството от македонците дефинират България.
Свързани

„ Нужна ни е деескалация и тя ще се случи в даден миг – дали в близко или по-далечно бъдеще, като съседи нямаме различен избор , с изключение на да деескалираме връзките, да приемем, че сме един до различен и да намерим метод по какъв начин да продължим съжителството дружно “, акцентира Попотревски, само че добави, че е мъчно да се предвижда какъв брой бързо ще се случи това.

По думите му има два значими фактора, които ще въздействат на връзките ни в идния интервал. Първият е обвързван с резултатите от изборите в България и с това дали ще бъде излъчено устойчиво държавно управление у нас, а вторият – по кое време българите ще бъдат вписани в конституцията на РСМ, което съгласно Попетревски, е само въпрос на време.

„ В момента това зависи от партийните сметки в Народното събрание, само че в бъдеще това сигурно ще се случи. Вероятно обаче в идващия състав на Народното събрание, т.е. след изборите “, добави журналистът.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР