Мисля, че на този етап мирното решение на конфликта между

...
Мисля, че на този етап мирното решение на конфликта между
Коментари Харесай

Доц. Искрен Иванов: На този етап мирното решение на конфликта между Израел и Палестина е по-скоро илюзия

Мисля, че на този стадий мирното решение на спора сред Израел и Палестина е по-скоро заблуда, най-малкото тъй като приказва за разлята рецесия. Това сподели в аудиокаста на " Фокус “ " Това е България “  доцент Искрен Иванов – специалист по интернационална сигурност и ръководство на спорове, учител в Софийския университет. " Какво значи " разлята рецесия “? Това значи спор, който стартира от една точка и по този начин в релативно къс интервал от време се разраства до степен, че може да прерасне в стандартна война. Имам поради, че всичко стартира с един терористичен акт, който с право беше наименуван " израелския 11 септември “, тъй като той доста наподобяваше това, което се случи през 2001 година на 11 септември в Съединени американски щати. И от тази позиция в границите на този спор ние имаме от едната страна държавен артист, а от другата страна недържавен артист – една организация, която на езика на интернационалната сигурност прави тероризъм, тъй като всяко едно политическо стимулирано принуждение против други, без значение от религията и идеологията на групата от хора, които го прави, или на индивида, индивида, се назовава тероризъм. И от тази позиция терористичната организация " Хамас “ нанесе един много неочакван удар, който пък предизвика от страна на Израел задействането на тяхната военна теория, която се назовава " Дахая “, и според която когато Израел е под офанзива, той се резервира правото да работи, безусловно по този начин е написано и в самата теория – смазващи сили против всеки, който заплашва неговата сигурност. Или, в случай че би трябвало да го преведем на езика на интернационалните връзки, с диспропорционални запаси, каквото следва да стане и в Газа – към този момент виждаме, че Израел почва да се приготвя за тази намеса ", сподели Иванов.

Оттук нататък, съгласно него, вероятните сюжети са два. Първият вероятен сюжет е този спор да остане на равнище прокси война, в който Израел и " Хамас “ да водят война, евентуално и " Хизбула “ ще се намеси в един миг. Другата алтернатива е да станем очевидци на един още по-неблагоприятен сюжет, в който един държавен артист, като Израел, ще би трябвало да води война с различен държавен артист, който по всяка възможност може да е Иран.

" Но това напълно не е сигурно заради обстоятелството, че Америка изпрати самолетоносачи в района, и че въпреки всичко Иран не може да разчита на толкоз постоянна съветска поддръжка по същия метод, по който Израел пък може към този момент да разчита на постоянна американска поддръжка. Аз персонално не съм сигурен дали в един подобен миг, в който Русия води война в Украйна, тя би могла по идентичен метод да оказва помощ от една страна и да удържа фронта в Украйна, въпреки това да оказва помощ и на Иран ", сподели Искрен Иванов. 

По думите му, в случай че този спор в действителност се разрасне, тогава Съединени американски щати недвусмислено ще подчертават върху сдържането на Иран в Близкия изток. Или в случай че би трябвало да го кажем с по-прости думи, Америка при всички положения ще насочи доста повече запаси и откъм твърда мощ, и откъм мека мощ към Израел. Защото в американската външна политика има едно главно разбиране, и то е, че американското световно предимство се крепи върху системата от съюзи, които Америка сътвори след края на Втората международна война.

" Много дълго време Украйна беше сътрудник за Америка, само че несъмнено с всички условия и с цялата тази поддръжка, които украинците получиха, в последна сметка те не са част от НАТО и Америка не ги преглежда като съдружник, още повече пък като съдружник, който би имал равностойна тежест във външната политика на Вашингтон, като Израел. В последна сметка връзките сред Вашингтон и Израел са доста специфични, съвсем толкоз специфични колкото Вашингтон и Лондон да кажем, най-малко по този начин разсъждават американските политици и от двете партии. Така че прекомерно допустимо е Америка за пренасочи повече запаси към Близкия изток за сметка на Украйна, и за сметка несъмнено на Пасифика, тъй като ние виждаме, че сега американско-китайските връзки се затоплят. Това значи, че има консенсус сред Вашингтон и Пекин, че в този момент не е времето за геополитическа конкуренция в Тайванския пролив, което е една добра вест за света ", изясни анализаторът.

 

Според него, прекомерно е допустимо европейските политици в един миг да се окажат под напън или чисто от електорален интерес да решат, че е по-добре да поддържат основаването на самостоятелна палестинска страна. Разбира се има и някои страни, които през историческата си обязаност с Израел, и които поради историята си с Втората международна война недвусмислено ще поддържат Израел. Една такава страна е Франция, която макар, че има големи компактни ислямски малцинства, в последна сметка знаем какъв брой доста е потърпевша по време на Втората международна война, и в този смисъл усеща някакъв тип историческа взаимност с Израел.

Цоня СЪБЧЕВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР