„Мисля, че е редно да се гордеем с нея (вдигането

...
„Мисля, че е редно да се гордеем с нея (вдигането
Коментари Харесай

Едвин Сугарев: Ветото за Македония беше смокиново листо, с което политиците криеха срамотиите си, което е позорно

„ Мисля, че е редно да се гордеем с нея (вдигането на ветото за РСМ – бел.ред.), тъй като това беше една в действителност доста значима стъпка от българска страна. Ветото, което наложи България, беше неясно за всичките ни западни сътрудници, първо, и второ, беше извънредно контрапродуктивно, тъй като точно България има интерес от евроинтеграцията на Западните Балкани. “ Това разяснява в изявление за Едвин Сугарев, политик и посланик с последна спирка консул в Ниш.

Той напомни, че този въпрос беше и в центъра на българските оферти, когато България беше ръководител на Съвета на Европейския съюз. И една година по-късно тя наложи несъгласие тъкмо върху присъединението на Северна Македония.

„ Това доста мъчно можеше да бъде разбрано. Разбира се, за това несъгласие имаше и съответните учредения, те не престават да бъдат годни, само че евроинтеграцията на Македония е нещо, което би могло да смекчи или да заличи антибългарските настроения на тази страна, до момента в който продължаването на ветото просто ги ожесточава. Много добре знаем, че всичките тези настроения са артикул на сръбската УДБА и нейния правоприемник под положителния контрол на Русия, и тя има само интерес да държи Балканите фрустрирани и нестабилни “, аргументира позицията си дипломатът.

Запитан дали ще се отпуши процесът за европейския път на Западните Балкани и изключително след гласуването в българския парламент и какво би трябвало да знае Европейският съюз, отваряйки вратите си за този район, Едвин Сугарев споделя: Ако става дума за днешното гласоподаване в българския парламент, би трябвало да не забравяме и нещо друго – тематиката с ветото на Северна Македония беше секвализирана. Беше казано, че който се осмели да вдигне това несъгласие, е народен изменник, и едно българско държавно управление преди малко падна с гласовете на същите тези, които поддържаха същия този документ. Това е един от огромните парадокси в българската политика. Всъщност, ветото за Македония беше нещо като смокиново листо, с което политиците криеха срамотиите си, и това е позорно. Що се отнася до бъдещето на Западните Балкани, аз се надявам, че то е допустимо и то е даже неотложно, тъй като установяването на съветско въздействие в този район би било извънредно рисково, като се има поради неговата история. Те към този момент са стъпили задоволително мощно в Сърбия, тъй че имат съответната база, посредством която могат да популяризират своето въздействие. Трябва да бъдат спрени. Присъединяването на балканските нации към Европейския съюз е най-сигурният механизъм за прекъсването на Русия.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР