Мислите не познават почивка. Който има зад гърба си ден,

...
Мислите не познават почивка. Който има зад гърба си ден,
Коментари Харесай

Приятни сънища: 3 дихателни техники за спокоен сън

Мислите не познават отмора. Който има зад тила си ден, изпълнен със стрес, е добре осведомен с казуса. Дори когато пристигна време за сън, духът не може да се укроти и заспиването е мъчно, а сънят – накъсан и разтревожен. Дихателните техники ще ви оказват помощ да  прогоните нежеланите мисли и да се отпуснете. По-долу ще ви срещнем с трите най-ефикасни метода за спокоен сън.

Как вярното дишане обезпечава почивка

Осъзнатото дишане е ефикасна форма на медитация, която отстранява всички смущаващи фактори от съзнанието. Равномерният темп има успокояващо деяние върху тялото. Концентрацията върху дишането отвлича духа и предотвратява мислите за проблеми и идни задания. Освен това спокойното следено дишане отключва  естествена реакция на тялото, като сърдечният темп се забавя, а мускулите се отпускат. Най-вече преди лягане дихателните техники благоприятстват спокойния отморяващ сън.

Различните техники се ползват съгласно съответната обстановка. Ето кои 3 метода се употребяват най-често:

1. Дихателна техника против стрес

Който спи неприятно заради стрес, нормално трансферира в мозъка си идно събитие или характерна обстановка. В този случай за спокойния сън способства техниката, наречена редуващо се дишане. Чрез нея се реализира вътрешно равновесие и духовна централизация. Затова може да се ползва освен преди лягане, само че и в избрани обстановки. Ето по какъв начин да процедирате:

Запушете с пръст дясната си ноздра и вдишайте постепенно и надълбоко през лявата. Задръжте дишането за към три секунди. Сега запушете лявата ноздра и отпушете дясната. Издишайте. Повторете в този ред най-малко още осем пъти, до момента в който се отпуснете изцяло и почувствате, че ви се доспива.

2. Дихателна техника против душевно безпокойствие

Достатъчно е преди лягане да изгледате някой трилър, да получите противен имейл или да се скарате с колегата, с цел да избяга сънят ви. Всичко, което изисква от нас нараснало внимание и задейства симпатикуса на нервната система, води до освобождение на хормоните на напрежението адреналин и кортизол. Естествено, че освен това състояние на тялото и духа им е мъчно да се провиснал. Човек е под напрежение и не може да изключи мислите си. В този случай оказва помощ следната дихателна техника:

Вдишайте през двете ноздри за четири секунди и издишайте за шест. Това подхожда на шест цялостни вдишвания и издишвания в минута. В науката този темп се е утвърдил като ефикасен способ за контролиране на телесните функционалности. По-дългото издишване отключва отпускаща реакция и благоприятства разграждането на стресовите хормони. За малко време ще се успокоите и ще спите по-добре.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР