Мисията на ООН за наблюдение на човешките права в Украйна

...
Мисията на ООН за наблюдение на човешките права в Украйна
Коментари Харесай

ООН изнесе скандални документи за руски нарушения на правата на човека в окупирани части на Украйна

Мисията на Организация на обединените нации за наблюдаване на човешките права в Украйна разгласява първия си обстоен отчет за обстановката в териториите на страната, окупирани след пълномащабната инвазия на Русия през 2022 година, съобщи Ройтерс.

Мисията е част от Службата на Върховния комисар за правата на човекa.

Въпреки че Организация на обединените нации не е имала достъп до окупираните от Русия региони, отчетът се основава на 2319 изявленията със очевидци и жертви, взети онлайн или отдалечено.

" Много хора, живеещи под окупация, са претърпели заплашване и репресии, изправяйки се пред непрекъсната опасност от принуждение, задържане и наказване ", се споделя в заключението на отчета, и се добавя, че никой не е бил измамен под отговорност за тези случаи.

Ето някои от констатациите в отчета:

Убийства

В отчета се споделя, че проверяващите са удостоверили изтезанията на 26 цивилни, в това число две деца, да вземем за пример по време на претършуване на жилища, както и убийството на още 30 по време на задържане. Повечето изтезания са осъществени сред март и май 2022 година, се споделя в отчета.

Изтезания и полово принуждение

В отчета се показва, че изтезанията в местата за отнемане от независимост са необятно публикувани.

" Службата на Върховния комисар за правата на индивида получи достоверни и надеждни свидетелства по отношение на отношението към 171 арестувани цивилни лица и откри, че 90% от тях са били измъчвани или измъчвани ", се споделя в отчета.

" Руските въоръжени сили, правоприлагащите органи и местата за отнемане от независимост са употребявали няколко типа принуждение: нечовечен побой, ритване, вкарване на остри предмети под ноктите, мъчение с вода (уотърбординг), инсценирани изтезания и електрошокове. "

Четиридесет и осем цивилни пандизчии, измежду които и едно дете, са били подложени на полово принуждение, в това число обезчестяване и осакатяване на гениталиите, се споделя в отчета.

Службата на Върховния комисар за правата на индивида също по този начин документира случаи на полово принуждение от страна на съветски бойци против 16 цивилни лица отвън ареста - съвсем всички жертви са били дами.

Произволно задържане

Според отчета въоръжените сили на Русия необятно са ползвали случайни арестувания и са отвличали хора по време на окупацията.

Първоначално те са били ориентирани към лица, за които се е считало, че са свързани с армията или службите за сигурност на Украйна, само че тези дейности са се насочили против по-широк кръг цивилни, за които се счита, че се опълчват на окупацията.

Службата на Върховния комисар за правата на индивида документира общо 687 случая на случайно задържане в окупираните региони до декември 2023 година: 587 мъже, 92 дами, седем момчета и едно момиче.

Натиск за взимане на съветски паспорти

В отчета се установи, че Русия е оказвала напън върху локалните поданици да вземат съветски паспорти. Този напън е бил оказван на работното място и посредством стопански средства.
Също по този начин в отчета се отбелязва, че е бил лимитиран достъпът на хората до обществени помощи и опазване на здравето, в случай че не са взели съветски паспорт.

Сътрудничество

В отчета се установи, че Русия е употребила заплашване и принуждение за оказване на напън върху държавни чиновници в области като правоприлагането и образованието да работят по съветската система. На публицистите е бил оказван напън да не пишат " проукраински " публикации.

В отчета обаче се подлага на критика и формулировката на украинския закон, който санкционира съдействието с окупационните сили, като " неразбираема и неточна ".

Правосъдие

В отчета се установи, че почти 1600 цивилни пандизчии, излежаващи присъди в Херсонска област в Украйна преди февруари, 2022 година са били трансферирани в съветски затвори.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР