Мисията на НАТО в Косово - KFOR, отхвърли искането на

...
Мисията на НАТО в Косово - KFOR, отхвърли искането на
Коментари Харесай

НАТО не разреши на Сърбия да прати войски в Косово

Мисията на НАТО в Косово - KFOR, отхвърли настояването на сръбското държавно управление да изпрати до 1000 чиновници на полицията и армията в Косово след поредност от конфликти сред сърбите и косовските управляващи. Това съобщи сръбският президент Александър Вучич, представен от " Ройтерс ".

Бившата сръбска провинция Косово разгласи самостоятелност през 2008 година след войната от 1998-1999 година, по време на която НАТО бомбардира частта от Югославия, включваща Сърбия и Черна гора, с цел да отбрани населяваното от албанско болшинство Косово.

" Те (KFOR) дадоха отговор, че считат, че няма потребност от връщане на сръбската войска в Косово, като цитират резолюцията на Организация на обединените нации, одобряваща техния мандат в Косово ", уточни Вучич в изявление за частната телевизия " Пинк ".

Миналия месец, за първи път от края на войната, Сърбия изиска да разположи войски в Косово поради поредност от конфликти сред косовските управляващи и сърбите в северния район, където те са болшинство.

Съгласно резолюцията на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации на Сърбия може да бъде позволено, при утвърждение на KFOR, да разположи собствен личен състав на гранични пунктове, в православни религиозни обекти и региони със сръбско болшинство.

Вучич разкритикува задачата на НАТО за това, че е информирала Сърбия за решението си в навечерието на християнската православна Коледа, след като косовската полиция арестува боец, обвинен в раняване при пукотевица на двама млади сърби близо до град Щръпце.

Косовските управляващи осъдиха случая. Полицията заяви, че и двамата потърпевши - на 11 и 21 години, са откарани в болница и няма заплаха за живота им.

Сръбските медии оповестиха, че се допуска, че друг млад мъж е бил атакуван и обичай от група албанци вчера сутринта, до момента в който се прибирал от литургия в църквата.

Сръбски публични лица дефинираха случаите като " терористични актове ", обявиха, че те показват, че сърбите са нежелани в Косово и оповестиха митинги в Щръпце през днешния ден.

Международните организации осъдиха офанзивите, които се чака да задълбочат недоверието сред етническите албанци, които са болшинство, и към 100 000 етнически сърби, живеещи в Косово. Половината от тях живеят в северната част на страната и отхвърлят да признаят независимостта на Косово.

Другата половина живеят в други елементи на страната, като Щръпце, като множеството от тях признават държавното управление на Прищина и вземат участие в политическия живот.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР