Мисията на НАСА Artemis 1 (Артемида) най-накрая стартира след няколко

...
Мисията на НАСА Artemis 1 (Артемида) най-накрая стартира след няколко
Коментари Харесай

Най-накрая мисия Артемида стартира успешно

Мисията на НАСА Artemis 1 (Артемида) най-сетне започва след няколко забавяния, породени от проблеми с мотора, течове на гориво и майката природа, която не остави на организацията различен избор с изключение на да пренасрочи изстрелването заради тропически стихии.

Това е първият път, когато Space Launch System на НАСА, нейната най-мощна ракета до момента, и транспортното средство на екипажа Orion летят дружно – това също по този начин публично отбелязва началото на програмата Artemis на организацията, която има за цел да върне назад хора на Луната.

Имаше под напрежение миг преди този финален (и успешен) опит за изстрелване, когато НАСА не беше сигурна дали ракетата ще излети. Екипът за изстрелване откри теч на клапана за попълване на течен водород на изстрелващата кула и лиши известно време, с цел да затегне болтовете към него. Освен това галактическите сили на Съединени американски щати трябваше да поправят радара, който щеше да наблюдава изстрелването на ракетата, защото той ненадейно излезе офлайн.

В последна сметка наземният екип съумя да поправи приключването на водород и Space Force откри, че казусът с радара е породен от неприятен Ethernet комутатор. НАСА трябваше да отсрочи изстрелването на Artemis 1 с към час, само че това беше последният път, когато задачата беше отсрочена. До 1:50 сутринта източно американско време ракетата напускаше стартовата площадка.

Капсулата Орион сполучливо разпростра слънчевите си масиви няколко минути по-късно и моторите на главната степен се изключиха, с цел да може да се откъсне и да падне в Атлантическия океан. След това втората степен на ракетата задейства мотора си, с цел да изпрати Орион по траектория към Луната. Освен това в последна сметка ще се откъсне, оставяйки транспортното средство на екипажа да отиде на четириседмично пътешестване към Луната, преди да се върне на Земята.

Някъде по пътя капсулата ще разположи 10 CubeSats, предопределени да правят свои лични научни проучвания, предопределени да оказват помощ на бъдещи задачи в дълбокия космос. Artemis 1 ще даде на НАСА нужните данни, с цел да подсигурява, че астронавтите могат безвредно да летят до Луната на борда на капсулата Orion. Това също ще даде опция на организацията да види дали топлинният щит на транспортното средство може съответно да отбрани астронавтите на борда, когато навлезе още веднъж в нашата атмосфера и се пръсне в Тихия океан. Ако всичко е наред, НАСА ще може да стартира да възнамерява Артемида 2, която ще бъде първата екипажна задача на Орион и ще изпрати астронавти на лунен полет.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР