Мисията на Европейската космическа агенция (ЕКА) и САЩ “Солар Орбитър

...
Мисията на Европейската космическа агенция (ЕКА) и САЩ “Солар Орбитър
Коментари Харесай

Американо-европейската мисия Солар Орбитър засне най-подробното видео на Слънцето!

Мисията на Европейската галактическа организация (ЕКА) и Съединени американски щати “Солар Орбитър ” организира най-голямото си сплотяване със Слънцето на 12 октомври в 22:12 ч. българско време, като тогава автоматизираната междупланетна станция застана единствено на 29% от дистанцията сред нашата планета и звездата ни. Първите фрагменти към този момент идват на Земята – и те са изумителни!

Благодарение на прибора Extreme Ultraviolet Imager (EUI) беше получено най-подробното видео на външната слънчева атмосфера – така наречен корона (вж. горе).

Всеки пиксел от видеото дава отговор на 105 км от слънчевата повърхнина. Това значи, че в случай че приборът EUI гледаше към Земята от същото разстояние, нашата планета щеше да се побере единствено в 120 пиксела. Разбира се, Слънцето е неимоверно по-голямо и в границите на един кадър от горепосоченото видео биха могли да се поберат 17 земи.

ЕКА оповестява, че научните данни от “Солар Орбитър ” към момента са в развой на събаряне от бордовия компютър. Очаква се през идващите седмици да бъдат даунлоуднати сведенията от всички 10 инструмента на борда на автоматизираната междупланетна станция.

Инфо: ЕКА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР