Миряните, свещеничеството и монашеството на Видинска епархия сме тук, за

...
Миряните, свещеничеството и монашеството на Видинска епархия сме тук, за
Коментари Харесай

Архимандрит Антим: Засвидетелстваме подкрепата си за Светия Синод


Миряните, свещеничеството и монашеството на Видинска епархия сме тук, с цел да засвидетелстваме поддръжката си за Светия Синод за избора на Видински митрополит и по тази причина, че чакаме техния фаворит. Това съобщи пред БГНЕС архимандрит Антим, епархийски гласоподавател от Видинска епархия.

Той взе участие в многолюдно бдение пред Светия Синод с хоругви, икони и плакати. На плакати е написано „ Видинска епархия не може да връща задължения “, „ Очакваме избраника на Светия Синод “, „ Видинска епархия не желае повече интриги “, „ Където е свещеник Поликарп има единствено интриги и проблеми “ и други

На утрешния ден, 4 февруари, следва каноничният избор на Видински митрополит, откакто на 28 януари нашите гласоподаватели дефинираха достойните за този пост, изясни архимандрит Антим.

„ Преситихме се от интриги, тествания и клюки “, акцентира той. „ Искаме Видинската епархия да пребъдва в мир, в плодородно служение на Бога и в успокоение, с цел да спасяваме душите си. Тук няма нито митинг, нито протест, това е спокойно молитвено стоене в поддръжка на Светия синод и на неговия избор “, посочи архимандрит Антим.

[i]На 4 февруари 2018 година в Синодния параклис "Св. цар Борис" ще се организира каноничния избор за нов Видински епархийски митрополит от членовете на Св. Синод на БПЦ-БП.

На състоялите се на 28 януари 2018 година избори епархийските делегати излъчиха двама претенденти. В сходство с устава на БПЦ-БП повече от половината от гласовете на гласоподавателите получиха Техни Преосвещенства Драговитийски свещеник Даниил, викарий на митрополита на Съединени американски щати, Канада и Австралия митрополит Йосиф, който получи 27 гласа и Мелнишки свещеник Герасим, основен секретар на Светия Синод, който получи 26 гласа.

Изборът им бе приет за законен от БПЦ, която дефинира опитите на някои среди да упражняват напън и да насочат противоуставни претенции и искания като неприемливи и противоканонични.[/i] /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР