Миряни препълниха храма на Рилския манастир Свети Иван Рилски“, където

...
Миряни препълниха храма на Рилския манастир Свети Иван Рилски“, където
Коментари Харесай

Миряни препълниха храма на Рилския манастир за панихидата в памет на цар Борис III

Миряни препълниха храма на Рилския манастир „ Свети Иван Рилски “, където бяха отслужени Заупокойна архиерейска Света Литургия и панихида в памет на цар Борис III във връзка на 80-годишнината от неговата кончина. 
 Рилски манастир, 1943, Царица Йоана, цар Симеон Втори и княгиня Мария-Луиза излизат от Рилския манастир след панихида във връзка гибелта на цар Борис Трети. Пресфото - Българска телеграфна агенция,



В Рилската Света обител почетна гвардейска стража посрещна членовете на царското семейство рано тази заран.

На службата участваха Симеон Сакскобургготски, придружаван от брачната половинка си Маргарита, сина им княз Константин-Асен, придружаван от брачната половинка си Мария, както и княз Борис Търновски.


Княгиня Калина със брачна половинка си Китин Муньос и синът им Симеон-Хасан също участваха.


„ Поради 90-тия рожден ден на брачна половинка на Княгиня Мария-Луиза – Бронислав Хробок, който е на 27 август 2023 година, членовете на фамилията на Княгинята няма да могат да дойдат в България. За първи път те ще се съберат в Съединени американски щати за отбелязване на годишнината и то в цялостен състав-деца, внуци и правнуци “, оповестиха по-рано от фамилията на своята интернет страница. 


Политици и общественици също отдадоха респект пред паметта на цар Борис III, измежду които бяха евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев, кметът на Кюстендил Петър Паунов и генералният шеф на Българската телеграфна организация Кирил Вълчев.


Службата бе управлявана от Пловдивския митрополит Николай, в съслужение със Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Неврокопския митрополит Серафим, Видинския митрополит Даниил, Доростолския митрополит Яков, дружно с игумена на манастира свещеник Евлогий, и епископите Сионий, свещеник на Бачковския и Троянския манастири, Арсений и Висарион, викарии на пловдивския митрополит и Поликарп и Исаак, викарии на софийския митрополит.

Обръщение бе прочетено и от името на Негово светейшество българският Патриарх Неофит.


Цар Борис III е заровен в Рилския манастир, само че през 1944 година тялото му е ексхумирано по разпореждане на комунистическите управници. Днес е непокътната единствено стъкленицата със сърцето му, което е заровено във възобновения гроб на монарха в южния параклис на съборния храм на Рилския манастир, напомня Българска телеграфна агенция.


Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР