Мирно споразумение между Армения и Азербайджан е възможно само ако

...
Мирно споразумение между Армения и Азербайджан е възможно само ако
Коментари Харесай

Армения допуска мир с Азербайджан само при взаимно признаване на териториите си

Мирно съглашение сред Армения и Азербайджан е допустимо единствено в случай че двете страни признаят взаимно териториалната си целокупност. Това съобщи арменският министър председател Никол Пашинян, представен от ТАСС.

Мирният контракт сред Армения и Азербайджан ще стане действителен, в случай че двете страни ясно, недвусмислено и без уловки взаимно признаят териториалната си целокупност и се спогодят в никакъв случай да няма териториални разногласия в бъдеще, акцентира той.

Пашинян удостовери, че Армения изцяло признава териториалната целокупност на Азербайджан и чака Азербайджан да направи същото, като признае територията на някогашната Арменска руска социалистическа република за принадлежаща на Република Армения.

Според него е " жизненоважно да се образуват м еждународни механизми, които да подсигуряват спокойно съглашение , в противоположен случай в деня след подписването на контракта може да избухне нова война или нова ескалация ".

Армения и Азербайджан са водили две войни - през 2020 година и през 90-те години на предишния век - за азербайджанския район Нагорни Карабах, обитаем с арменци. Турция поддържа Азербайджан в спора.
 Азербайджан желае да договаря с Армения, само че освен онлайн
Азербайджан желае да договаря с Армения, само че освен онлайн

Призовава Ереван да се върне на масата за договаряния

Шестседмичната война през 2020 година лиши живота на повече от 6500 бойци от двете страни и приключи с помирение с помощта на посредничеството на Русия.

Миналата година Баку и Ереван започнаха работа по кротичък контракт с посредничеството на Европейския съюз и Съединените щати. Представители на двете страни организираха.

Съгласно съглашението, реализирано с посредничеството на Москва, Армения отстъпи елементи от територия, която контролираше от десетилетия, а, които да съблюдават за нежното помирение.

След разпадането на Съюз на съветските социалистически републики през 1991 година, етническите арменски сепаратисти в Нагорни Карабах се отделиха от Азербайджан. Последвалият спор взе към 30 000 жертви.
 Азербайджан изпраща на Армения детайли от кротичък контракт
Азербайджан изпраща на Армения детайли от кротичък контракт

Външните министри на Армения и Азербайджан организираха диалози в Женева за предстоящ кротичък договор
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР