Мир със съседите и приобщаване носят браковете, реализирани в резултат

...
Мир със съседите и приобщаване носят браковете, реализирани в резултат
Коментари Харесай

Брачната дипломация в историческите извори



Мир със съседите и приобщаване носят браковете, осъществени вследствие на политически решения през Средновековието. Известни са сватбите на Йоан Асен II, бракосъчетаването на дъщерята на Иван Александър за византийския император Андроник IV Палеолог, уреждането на връзките с Мурад I посредством Кера Тамара.

Сестрата на Иван Александър Елена Българска, станала брачна половинка на сръбския цар Стефан Душан, е славена за своите мъдри решения и за препоръките, които дава на мъжа си. Тя приказва пред боен съвет, на който са свикани най- авторитетните фигури и кандидатът за византийския трон Йоан Кантакузин.

Българските принцеси от дребни са подготвяни за своята участ- да оказват помощ на бащите си  при реализирането на политическите им замисли. Те вземат  подобаващия брачен партньор, принудени от избрани упоритости или от избрани условия.

В момента, в който една принцеса стане владетелка на друга страна, я приема като своя и пази нейните ползи,  а не тези на родината. Защото има наследник, за чието завещание би трябвало да се грижи, или просто тъй като не може да съобщи дома си. Мирните връзки след такива бракове  не постоянно са дълготрайни и потребни за царството.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР