Минувачите в софийското Ларго се натъкват на уникална изложба с

...
Минувачите в софийското Ларго се натъкват на уникална изложба с
Коментари Харесай

В Седмицата на мира изложба от детски рисунки украси Ларгото в София

Минувачите в софийското Ларго се натъкват на неповторима галерия с детски живописни фантазии за мир, оцветили с красиви багри 15-метрово платно, тъкмо до археологическите разкопки.

Изложбата е част от Седмицата на мира у нас, оповестена тази година в чест на Световния ден на мира. Други планувани събития са групово бягане с Факела на мира в учебни заведения и паркове, засаждане на дървета на мира и доста начинания допълнително от 150 страни, проведени от почитатели на придвижването " Пробег на мира ".

" Именно на този път, който е на 2000 години, на входа към Сердика, когато и тогава хората са си мечтали за мир, минувачите могат да видят каква е концепцията за мир на нашите деца. В тази седмица на мира всеки от нас да се замисли, че мирът стартира от всеки от нас и не би трябвало да чакаме всеки от останалите да ни донесе мира, а по какъв начин ние самите можем да допринесем за този мир ", разяснява доцент Тодор Димитров.

В 21-ви век човечеството ще се трансформира в това, което би трябвало да бъде - страж на международния мир ". Това са думи на Шри Чинмой - световноизвестният труженик на мира, мъдрец, музикант, публицист, спортист, и огромен другар на България. Именно той преди 35 години възпламенява първия Факел на мира - в Ню Йорк. Така слага началото на Пробега на мира.

Последователите му през днешния ден са по целия свят. Много от тях - в България. Заедно с всички останали европейски страни в трасето с повече от 27 хиляди километра, факелът на мира на Шри Чинмой обиколи наши учебни заведения, концерти и кросове. А в Пазарджик, в петък, футболната легенда Христо Стоичков бе почетен с Голямата премия на придвижването " Почетен факлоносец на мира ".

Организаторите споделят, че Камата се е прибрал особено в България от чужбина за церемонията. Доброволци на Пробега у нас посадиха и десетки " дървета на мира ". Едно от тях е тъкмо до входа на Българска национална телевизия.

Автор: Даниела Кънева

Последвайте ни във и Следете и канала на Българска национална телевизия в YouTube:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР