Министрите по европейските въпроси на страните в ЕС обсъждат в

...
Министрите по европейските въпроси на страните в ЕС обсъждат в
Коментари Харесай

Тежки преговори в Люксембург: Ще разделят ли Северна Македония и Албания в пътя им към ЕС?

Министрите по европейските въпроси на страните в Европейски Съюз разискват в Люксембург дали да стартират договаряния за участие с Албания и Северна Македония. Очаква се в края на седмицата водачите на Общността да вземат финално решение по проблема.
Франция не е трансформирала позицията си и разгласи, че на този стадий е твърдо срещу. Холандският външен министър също счита, че Република Северна Македония и Албания не са подготвени за начало на договаряния за еврочленство.
Затова след първия кръг от диалози сред държавите-членки на Европейски Съюз, Финландия публично сложи на масата разделянето на преговорния развой на двете страни , оповестяват дипломатически източници в Люксембург.
Информацията е доказана от три страни-членки на Европейски Съюз, само че френски дипломатически източници настояват, че няма „ съвсем никакъв късмет “ Франция да одобри и това предложение, предава МИА. Според информацията, френският външен министър е декларирал, че е изрично срещу започването на договаряния с която и да е от двете страни, до момента в който няколко други държави-членки имат " по-голям проблем с Албания ", в сравнение с със Северна Македония.
Предстои втори кръг от договарянията сред делегациите през днешния ден, които разполагат с към час за обсъждане и подготовка на своите позиции след предлагането да се разделят страните.
Въпросът е дали Франция ще бъде изолирана в опълчването си на започването на договаряния със Северна Македония или дали Холандия ще я поддържа.
Дипломатически източник в Люксембург твърди, че има разлики сред министъра на външните работи на Холандия Стеф Блок и холандския министър председател Марк Рюте по въпроса - единият е за делене, а другият не. Страната има време да стикова позицията си.
Сигналите от други лагери са позитивни. Според дипломатически източници има наклонност даже в Италия и Гърция да одобряват раздялата на Тирана и Скопие.
България се появи доста по-твърда към опцията за делене и се чака да изиска въвеждането на условия, свързани с двустранните връзки, за първата междуправителствена конференция, в случай че има такава, написа БГНЕС.
В началото на месеца бъдещият ръководител на Европейски Съюз Урсула фон дер Лайен, актуалният - Жан-Клод Юнкер, ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск и ръководителят на Европарламента излязоха със взаимно мнение, в което споделят, че двете страни са изпълнили това, което се желае от тях и приканват страните членки да поддържат започването на договарянията за присъединение, напомня Българска национална телевизия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР