Министрите на земеделието на Европейския съюз провеждат официална среща в

...
Министрите на земеделието на Европейския съюз провеждат официална среща в
Коментари Харесай

ЕК заседава относно законността на забраната за внос на украинско зърно

Министрите на земеделието на Европейския съюз организират публична среща в Брюксел, с цел да изслушат позицията на Европейската комисия във връзка с законността на решението на някои страни-членки на Европейски Съюз да лимитират вноса на украинско зърно за своите пазари, оповестява кореспондентът на Укринформ.

" Ако някоя страна-членка на Европейски Съюз ползва едностранни дейности и лимитира достъпа до единния пазар, това ми се коства нелегално. Но Европейската комисия е тази, която би трябвало да направи изводи “, това е коментирал министърът на земеделието, рибарството и храните на Испания Луис Планас Пудес, представен от " Фокус ".

Той също по този начин е подчертал, че страните от Европейски Съюз би трябвало да се управляват от най-малко четири основни правилото, когато преглеждат въпроса. Първият от тях е поддръжката и солидарността с Украйна и украинския народ, защото не става дума единствено за доходи в бюджета на Украйна, само че и за световната продоволствена сигурност.

Вторият принцип, съгласно него, е осъждането на дейностите на Русия, която се отдръпна от Черноморското съглашение за зърното и продължава военните офанзиви против Одеса и други украински пристанища, с цел да прекъсне износа на украинско зърно. Действията на Русия, съгласно министъра, са първопричината за проблемите, пред които е изправена Европа и целият свят.

Според Пудес третият принцип е да се поддържат напъните на Европейската комисия, която прави " добра работа “ за намиране на различни способи за превозване на украинско зърно до международния пазар благодарение на " коридори на взаимност “ и благодарение на Европейски Съюз страни членки.

Испанският министър е добавил, че четвъртият принцип е спазването на единството на Европейски Съюз и обезпечаването на бистрота и съгласуваност на напъните на страните членки в Единния пазар.

" В петък беше изпратено официално съобщение от Европейската комисия, в което се съобщаваше, че по време на срещата на (Координационната ) платформа с присъединяване на Украйна и петте наранени страни се съгласихме да не разширяваме възбраната за експорт до петте страни членки, като в това време се резервира превозването на украинско зърно, като се вземе поради желанието на Украйна да предприеме ограничения, в случай че е належащо, за попречване на още един резултат за тези пет страни “, е съобщил той.

Пудес също е подчертал, че въвеждането на едностранни дейности от страна на някои страни от Европейски Съюз във връзка с вноса на украинско зърно е " сериозен проблем ".

Полша, Словакия и Унгария вкараха едностранни ограничаващи ограничения за импорт на украински селскостопански артикули, от своя страна Украйна заплаши, че ще заведе дело в Световната комерсиална организация (СТО) по отношение на отхвърли на трите страни да анулират възбраната.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР