Министрите на вътрешните работи ще разговарят за общото състояние на

...
Министрите на вътрешните работи ще разговарят за общото състояние на
Коментари Харесай

България и Румъния в Шенген: Съветът на ЕС обсъжда състоянието на...

Министрите на вътрешните работи ще беседват за общото положение на Шенгенското пространство. Европейската комисия ще показа отчет за Шенген с данни от последните две години. В документа ще бъдат обрисувани заканите за общото пространство без гранични инспекции. Министрите ще обсъдят също въпроса за повишението на устойчивостта на външните граници на Европейски Съюз. 

Унгарското председателство на Съвета на Европейски Съюз ще показа данни за настоящото положение на цялостното приложение на Шенгенското законодателство в България и Румъния, се показва в дневния ред на съвещанието. Отбелязва се, че нашата страна и Румъния бяха признати в Шенген с решение на Съвета на Европейски Съюз от 30 декември предходната година.

 

От пролетта на тази година отпаднаха инспекциите по морските и въздушните шенгенски граници на двете страни, като Съветът на Европейски Съюз не реализира нужното единогласие за решение за преустановяване на инспекциите и по сухопътните граници. Определянето на дата за унищожаване на тези последни инспекции изисква в допълнение решение, се разяснява в документа за идното съвещание.

 

Унгарският министър председател Виктор Орбан съобщи по-рано тази седмица в Страсбург по този мотив, че председателството се стреми да включва тематиката в дневния ред на вътрешните министри. По неговите думи към този момент Австрия към момента не е трансформирала позицията си и остава единствената, която не е подготвена да обезпечи нужното единогласие за по-нататъшно решение.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР