Министрите на външните работи на Северно-Балтийската осморка (NB8) се срещат

...
Министрите на външните работи на Северно-Балтийската осморка (NB8) се срещат
Коментари Харесай

Външни министри от Северна Европа обсъждат политики в подкрепа на Украйна

Министрите на външните работи на Северно-Балтийската осморка (NB8) се срещат през днешния ден в Каунас, Централна Литва, с цел да обсъдят въпроси, свързани с укрепването на районната сигурност, военната експанзия на Русия против Украйна и поддръжката за Киев. Това заяви Литовското външно министерство, съобщи The Baltic Times.

Външнополитическите ръководители на осемте страни ще приказват още за енергийната сигурност,  влиянието на световните стопански провокации върху страните от района, вероятностите за по-тясно съдействие с Индо-Тихоокеанските демокрации, подготовката за идното Общо заседание на Организация на обединените нации и други настоящи за района въпроси.

За срещата в Литва идват външният министър на Литва Габриелиус Ландсбергис, външният министър на Дания Йепе Кофод, външният министър на Естония Урмас Рейнсалу, министърът на външните работи на Исландия Тордис Колбрун Рейкфиорд Гилфадотир, външният министър на Латвия Едгарс Ринкевичс, външният министър на Норвегия Аникен Хуитфелд, финландският външен министър Пека Хаависто и шведският външен министър Ан Линде.

Nordic-Baltic Eight (NB8) е неофициален формат за районно съдействие сред пет северни и три балтийски страни: Дания, Естония, Финландия, Исландия, Латвия, Литва, Норвегия и Швеция. Страните от NB8 се редуват всяка година, с цел да координират дейностите на NB8. Литва координира съдействието по NB8 през 2022 г.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР