Министрите на външните работи на Естония и Литва осъдиха решението

...
Министрите на външните работи на Естония и Литва осъдиха решението
Коментари Харесай

Естония и Литва осъдиха решението на МОК да допусне руснаци на Олимпийските игри

Министрите на външните работи на Естония и Литва осъдиха решението на Международния олимпийски комитет (МОК) да позволи на съветски и беларуски спортисти да се състезават на Олимпийските игри в Париж през 2024 година, заяви „ Киев Индипендънт “.

" Разрешаването на съветските спортисти да вземат участие в Олимпийските игри без знаме няма да измие кръвта по ръцете им ", написа естонският външен министър Маргус Цахкна в обществената мрежа X.

На 8 декември МОК разгласи, че на спортистите от Русия и Беларус ще бъде позволено да вземат участие в Олимпийските игри през 2024 година като самостоятелни неутрални спортисти. Решението пристигна месеци откакто МОК съобщи, че няма да предложения Русия и Беларус на игрите.

Съгласно разпоредбите на МОК състезателите от Русия и Беларус няма да имат право да демонстрират националните си флагове или да вземат участие като тимове. На спортисти, които намерено са подкрепяли войната против Украйна или са служили в армията, е неразрешено да вземат участие.

Много украински публични лица и техните съдружници приканиха за цялостна възбрана на съветските и беларуските спортисти.

" Русия включва спортисти в своята войска на геноцида ", написа литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис в X, откакто МОК разгласи решението си.

" Това не е неутралитет, това е срещу всичко, което олимпийските игри би трябвало да съставляват ".

На 21 ноември Руската федерация наруши интернационалната традиция в Организация на обединените нации, като не поддържа предложение за оповестяване на олимпийско помирение за времето на Игрите през 2024 година Русия съобщи, че решението да не бъдат поканени Русия и Беларус на Игрите е дискриминационно./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР